Evropa

Uragani Li i Marija prijete Britaniji

ilustracija

Uragani Li i Marija do vikenda bi mogli da donesu obilne padavine i jake oluje Velikoj Britaniji, nakon što pređu Atlantski okean, zato predstavljaju prijetnju od poplava i vanrednih situacija u toj zemlji.

Na udaru će biti i Irska. Britanski zvaničnici izdali su “žuto“ upozorenje za predstojeće nevrijeme za nedelju i ponedeljak.

Trenutno se Li i Marija nalaze istočno od Kanade. Li je uragan druge kategotije, a Marija je nakon što je poharala Karbima spala na kategoriju jedan.

Tada su najmanje 32 osobe poginule. Uništene su mnogobrojne zgrade, a veliki djelovi Portorika ostali su bez struje. Djelovi Dominikanske Republike su poplavljeni.

U Portoriku je najmanje 15 osoba stradalo u tom udaru uragana “Marije”, a među njima je osam osoba koje su se udavile u mjestu Toa Haha, udaljenom 32 kilometra od San Huana. Tom prilikom od poplava spaseno je  više od 4.000 ljudi.

I ostrvska država Dominika na Karibima pretrpjela je štetu velikih razmjera nakon udara uragana “Marija”.

“Molim vas, recite svijetu da je Dominika uništena”, rekao je premijer te zemlje Ruzvelt Skerit.

Očekuje se i da će njihova snaga još spasti kako se budu približavali Velikoj Britaniji i Irskoj.

I uragan “Irma”, koji je nedavno bio aktivan,  nanio je veliku štetu. Tada je na Floridi poginulo najmanje 25 osoba.  Mnoge porodice ostale su bez domova a snažni udari vjetra oštetili su drveće i naselja. Kiša je tada poplavila brojna područja.

 

Send this to a friend