Evropa

Uredba o autorskim pravima zauvijek će promijeniti Internet?

evropski_parlament.jpg

Evropski parlament usvojio je danas Uredbu o autorskim pravima na internetu, među kojima i njen član 13 koji je prethodno izazvao velike debate.

Za usvajanje je bilo 348 evroposlanika, protiv 274, a uzdržanih 36. Sada treba države članice EU formalno da odobre Uredbu.

Ovaj potez će ažurirati dvadesetogodišnja pravila o autorskim pravima EU i upravljaće svime, od audiovizualnog sadržaja do “mimova”.

Uredbom o autorskim pravima na Internetu je predviđeno da kompanije poput Jutjuba i Fejsbuka preuzmu odgovornost za materijal sa zaštićenim autorskim pravima postavljenim na njihovim stranicama.

Jutjub, Fejsbuk i slične stranice moraće da postave filtere kako bi se osiguralo da je materijal koji se objavljuje nije sporan zbog autorskih prava.

Proces ažuriranja zakona o autorskim pravima bloka počeo je u Evropskoj komisiji prije dvije godine, radi, kako su rekli zagovornici ove uredbe, zaštite evropskih izdavača, emitera i umjetnika i ona treba da garantuje pravičnu naknadu od velikih tehnoloških kompanija.

Kritičari ove uredbe su najviše prašine digli zbog člana 13. On bi trebalo da obezbijedi da sve ono što neko negdje aplouduje, ne krši ničija autorska prava.

Član 13 stavlja više tereta na vebsajtove kako bi primijenio zakone o autorskim pravima i podrazumijeva da bilo koja onlajn platforma koja omogućava korisnicima da na njoj objavljuju tekst, slike, zvukove ili kodove, mora da nađe način da pristupi tom sadržaju i filtrira ga.

Evropske poslanike su zato i brojni muzičari pozvali da usvoje ovu uredbu. Najistaknutiji među njima su ser Pol Mekartni, Plasido Domingo i Džejms Blant.

“Treba nam Internet koji je održiv i fer. Nažalost, danas, neke platforme na kojima korisnici aplouduju sadržaj, odbijaju da umjetnicima i svim tvorcima muzike daju pravdenu kompenzaciju za njihova djela koja koriste za sticanje sopstvenog profita. Predložena uredba i njen član 13 se odnose na vrijednosni jaz (problem uskraćivanja vrijednosti nosiocima prava, prim.prev) i pomaže da se obezbijedi održiva budućnost za muzički ekosistem i njegove tvorce, obožavaoce i digitalne muzičke servise”, navdeno je u pismu Pola Makartnija.

Njemački evroparlamentarac Aksel Fos, koji je na čelu zagovornika uredbe rekao je da se zbog uredbe pojavilo mnogo lažnih vjiesti.

“Ovo glasanje predstavlja prvi korak u parlamentarnoj proceduri usvajanja Zakona o autorskim pravima kako bi se suočili sa izazovima na Internetu. Posljednji zakoni o rješavanju autorskih prava u informacionom društvu datiraju od prije 17 godina, a Internet se danas mnogo razlikuje od onoga što je bilo 2001. godine”, rekao je on prošle godine.

Prema njegovim riječima, zakon je osmišljen tako da štiti slobodu izražavanja.

On je rekao da je reakcija kritičara na zakon neprihvatljiva.

“Mi nećemo dokrajčiti Internet”, rekao je on.

Istakao je da uredba neće dovesti do cenzure internet mimova.

“Ne vidim zašto bi naš predlog doveo do toga. Legitimna upotreba mimova nema veze sa članom 13, već sa autorskim pravima. To nije ništa novo. Ako napravite mim u skladu sa opštim zakonom o autorskim pravima, on je onda legitiman i možete ga aploudovati”, rekao je Fos za CNBC.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Muberica
Gost
Muberica

Kod nas bi i Pola Mekartnija proglasili plagijatora. Ne smije da pjeva iste stihove preko 20%. Jedna pjesma i kraj!

Send this to a friend