Evropa

Uz Odu radosti australijski naučnik okončao život u 104. godini

Naučnik

Australijski naučnik Dejvid Gudal okončao je svoj život u sto četvrtoj godini u švajcarskoj klinici, objavila je organizacija Exit International.

Organizacija za borbu za pravo na eutanaziju objavila je da je Dejvid Gudal, ugledni botaničar i ekolog, preminuo u četvrtak u klinici Life Circle u Bazelu. Okončao je svoj život uz pomoć smrtonosne supstance koji je uzeo uz nadzor ljekara, prenose agencije.

<<<Naučnik nezadovoljan svojim životom, ide u Švajcarsku da umre<<<

Exit International objavio je da je Gudal preminuo slušajući “Odu radosti”, koju je juče otpjevao novinarima tokom posljednjeg obraćanja medijima.

Gudal je u utorak u razgovoru za CNN rekao da je prestao da uživa u životu prije pet ili deset godina, djelimično zbog gubitka mogućnosti kretanja i vida.

“Proveo sam život u radu na otvorenom, a sada ne mogu da izađem napolje. U mojim godinama, ujutro se probudim i doručkujem. Zatim samo sjedim do ručka. Zatim ručam i opet samo sjedim. Koja je korist od toga?” rekao je tada Gudal.

Sinoć je izjavio da je srećan što će njegov život uskoro završiti.

“Ne želim više da živim” rekao je pred okupljenim novinarima i TV kamerama u jednom hotelu u Bazelu. “Sretan sam što ću sjutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila”, dodao je ne skrivajući radost.

<<<Naučnik stigao na posljednju destinaciju, u četvrtak će popiti smrtonosni koktel<<<

Gudalu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubistvo u Australiji pa je morao da doputuje u Švajcarsku.

“Radije bih završio život u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švajcarskom po pitanju prava na smrt”, objasnio je.

Stočetvorogodišnjak se nadao da će zanimanje medija za njegov slučaj podstaći Australiju i druge zemlje da razmotre svoja regulative.

Gudal je imao neuspjeli pokušaj samoubistva početkom godine.

Eutanazija je nezakonita u većini zemalja i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizovala država Viktoria, ali samo za terminalno bolesne pacijente.

Send this to a friend