Evropa

Užas u Njemačkoj, desetogodišnjak silovan na školskom izletu

Njemačka javnost šokirana je slučajem silovanja desetogodišnjaka koje su na školskom izletu počinili njegovi vršnjaci, izbjeglice iz Avganistana i Sirije, javljaju njemački mediji.

“Ovo je užasan čin, ja sam šokirana. Važno je da sada sve nadležne ustanove reaguju”, rekla je za dnevnik Berliner Zeitung Sandra Scheeres (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), senatorica grada Berlina zadužena za obrazovanje.

Čin se zbio tokom izleta učenika četvrtog razreda osnovne škole smještene, kako navode mediji, u “socijalno problematičnoj” četvrti.

Glavni počinitelj je jedanaestogodišnjak iz Avganistana, a pomagači su mu bili jedan vršnjak iz Sirije, a drugi iz Avganistana. Nacionalnost žrtve nije poznata.

Tri nastavnika i pedagog koji su pratili djecu na jednodnevnom izletu, navodno nisu primijetili ništa. Slučaj je otkriven nakon što se prijatelj žrtve obratio socijalnom radniku koji je obavijestio policiju.

Sva trojica počinitelja udaljena su s nastave. Žrtva je takođe, radi zaštite, premještena u drugu školu. Vlasti pokušavaju da pronađu način kako da počinitelju, koji je navodno i prije upadao u oči zbog nasilna ponašanja, omoguće nastavak školovanja izvan ustanova.

S obzirom na to da se radi o maloljetnicima, policija ne daje nikakve informacije za javnost.

Stručnjaci u njemačkim medijima izražavaju zaprepaštenost takvim činom koji se rijetko bilježi u kriminalnim statistikama.

“Ovaj čin premašuje ono što nam je inače poznato kada je seksualno nasilje među djecom u pitanju”, rekao je berlinski pedagog Ull Freund za Berliner Zeitung.

Pedagog Freund procjenjuje da je i sam počinitelj pretrpio seksualno nasilje.

4 Komentara na "Užas u Njemačkoj, desetogodišnjak silovan na školskom izletu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend