Evropa

Valensa pod istragom jer je prijetio na Fejsbuku, a ima pištolj

Valensa

Bivšem poljskom predsjedniku Lehu Valensi mogao bi da bude oduzet pištolj, zbog posta na Fejsbuku u kom je pozvao Poljake da izađu u odbranu Vrhovnog suda.

Valensa inače legalno posjeduje oružje, a policija trenutno provjerava da li je za to podoban.

Valensa je na svom Fejsbuk profilu napisao i da će on sam doći 4. jula u Varšavu da ukloni glavnog vinovnika nesreće koju je Poljskoj donijela vlada konzervativaca, Jaroslava Kačinjskog.

“Izabranu vladu treba poštovati. Ova vlada ne smije da se poštuje. Ta vlada krši Ustav, uništava dostignuća i ugled Poljske. Kažem odlučno: dosta. Ako dignu šapu na Vrhovni sud, idem u Varšavu 4. jula da spriječim mogućnost glavnom krivcu da uništava osnovnog stražara demokratije kao što je Vrhovni sud”, napisao je Valensa u nedjelju na Fejsbuku.

Bivši predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoj odvažni otpor na čelu Poljaka komunističkom režimu, zaprijetio je da će htjeti to da učini mirno, ali da će se boriti ako bilo ko, pa i policija pokuša da ga spriječi.

“Podsjećam da imam oružje i dozvolu za ličnu odbranu”, napisao je Valensa, a poljska policija saopštila je na to da, između ostalog i na pritužbe građana, sada provjerava da li je Valensa podoban da ima dozvolu za posjedovanje oružja.

“U vezi sa napisom bivšeg predsjednika Poljske gospodina Leha Valense i kao odgovor na brojne upite obavještavamo da policija ima obavezu da u takvom slučaju provjeri opravdanost izdavanja dozvole za oružje”, navela je poljska policija na Tviteru.

Evropska komisija je u ponedjeljak otpočela pripremnu proceduru da tuži Poljsku Sudu Evropske unije u Luksemburgu zbog izmjena Zakona o Vrhovnom sudu po kojima se, bez obzira što je to u suprotnosti sa Ustavom, šalje u penziju 27 sudija od 72 tog suda, a predsjednik Poljske, takođe iz stranke Pravo i Pravda Kačinjskog, može, ali ne mora da im odobri da nastave da rade.

EK, Savjet Evrope, Venecijanska komisija, međunarodne pravničke i sudijske organizacije i poljska opozicija vide u tom prisilnom penzionisanju i pravu predsjednika države da on izabere ko ne mora da se povuče pokušaj sadašnjih poljskih vlasti da silom, prije kraja mandata, izmijene sastav čak 40 odsto sudija Vrhovnog suda, a da predsjednik Andžej Duda izabere nove, lojalne vlasti i atak na nezavisnost pravosuđa, pošto u pravnoj državi političari ne smiju da smjenjuju sudije po svom nahođenju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend