Evropa

Varnice sijevaju na sve strane: S-400 bez obzira na sve

Turskoj su potrebni protivvazdušni ruski sistemi S-400 i uskoro će ih preuzeti, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Ova izjava dolazi iako raste napetost s Vašingtonom koji prijeti da zbog toga blokira isporuku borbenih aviona Ankari.

“Turskoj su potrebni sistemi S-400. Sporazum o tome je gotov i ako Bog dozvoli dobićemo ih u najkraćem roku”, rekao je Erdogan na ceremoniji uručenja diploma podoficirima u Balikesiru.

Njegove izjave date su u trenutku kada su se odnosi između Turske i SAD ozbiljno pogoršali posljednjih nedjelja i kada je Vašington izrazio zabrinutost što se Ankara, članica NATO, oprema ruskim oružjem.

Turska i Rusija navode da je sporazum već postignut i, prema Ankari, isporuka protivraketnog i protivvazdužnog sistema S-400 konkuretnog američkom Petriotu (Patriot) mogla bi da bude već iduće godine.

Za SAD Turska nabvka S-400 predstavlja dupli problem, prvo pitanje njegove kompatibilnosti sa sistemima NATO, a drugo oko zaštite tehnoloških tajni američkog borbenog aviona F-35 koji Ankara želi da kupi i za koji važi da može da izbjegne sisteme S-400.

Turskoj su takođe potrebni avion F-35, rekao je danas Erdogan i dodao je da će ih SAD isporučiti ili ih neće isporučiti, da on to ne zna.

“Ukoliko ih isporuče to će pokazati da se drže preuzetih obaveza”, rekao je turski predsjednik.

Odnosi Turske i SAD jako su nategnuti posljednjih nedjelja zbog toga što je Turska odredila kućni pritvor američkom svešteniku optuženom za špijunažu i terorističke aktivnosti. Njemu se sudi u Izmiru.

Tenzije su zbog toga i zbog američkog povećanja carina na tursku robu uticale na veliki pad turske lire koja je izgubila oko 40 odsto vrijednosti od početka godine.

“Napori da se izazove urušavanje ekonomskog i vojnog sektora Turske zbog suđenja u toku u Izmiru su potpuno neobjašnjivi”, rekao je Erdogan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend