Evropa

Velika Britanija: Osveta za zločin iz prošlosti, ubici bebe presudile komšije

Ilustracija

Britanska policija uhapsila je trojicu muškaraca zbog sumnje da su ubili osuđenog ubicu djeteta nakon što su saznali za njegovu zločinačku prošlost.

David Gaut (54) osuđen je prije 33 godine na doživotni zatvor zbog brutalnog ubistva 17-mjesečnog djeteta Chi Ming Sheka. U novembru prošle godine, ipak, izašao je iz zatvora, no nije dugo uživao na slobodi. Za nekoliko mjeseci po izlasku iz zatvora, selio se nekoliko puta. Na kraju su ga preselili u Ner Tredegar, mjesto koje je samo 17 kilometara udaljeno od mjesta na kojem je prije 33 godine ubio mališana svoje tadašnje djevojke.

Njegovo tijelo na kojem su bile ozbiljne povrede glave i lica pronađeno je u subotu, u New Tredegaru, u stanu kojem mu je na korišćenje dodijelila država. Policija je za njegovo ubistvo osumnjičila trojicu lokalaca Darrena Eveshama (47), Davida Osbournea (51) i Ieuana Harleyja (23) i optužila ih za ubistvo.

Jane Pickthall, majka djeteta ubijenog prije 33 godine, šokirana je viješću o njegovoj smrti, no nije htjela ništa dalje komentirati, piše 24sata.hr.

Nakon što je iz zatvora preselio u novi kvart, Gaut je komšijama lagao da je u zatvoru proveo 33 godine zbog ubistva vojnika te da je suđenje bilo namještaljka. No susjedi su postali sumnjičavi. Neko od mještana odlučio je da provjeri te navode i došao do prave istine.

Gaut je prije 33 godine na smrt pretukao dijete koje mu je njegova tadašnja djevojka povjerila na čuvanje. Dok nje nije bilo kod kuće, monstrum je izudarao dječaka, zapalio mu stopalo i njegovo tijelo bacio pod komodu. Nakon ubistva, imao je polni odnos s majkom djeteta koja u tom trenutku nije imala pojma da joj sin mrtav leži ispod komode za odjeću. Tek sljedećeg jutra, pronašla je mrtvog mališana sa slomljenom rukom, probijenom jetroma i frakturom lobanje.

Na suđenju za ubistvo dječaka, Gaut je tvrdio da je njegova smrt nesrećni slučaj. Izjavio je da se dječak spotakao i pao niz stepenice. Policiji je ispričao da je djetetu dao vještačko disanje i onda ga vratio u krevetić jer mu se činilo da je s malenim sve u redu. Patolog dr. Owen Williams opovrgnuo je te tvrdnje, kazavši da su povrede na dječaku izazvane udarcima, šutiranjem, bacanjem ili kombinacijom svega nabrojanog.

Više od tri decenije kasnije, Gaut je svojim novim komšijama tvrdio da je žrtva pravnog sistema.

“Hvalio se da je bio u zatvoru 33 godine”, izjavio je jedan od njih, koji je htio ostati anoniman, te dodao: “Prilično smo se dobro upoznali otkako se doselio. Bili smo kod njega u stanu i vidjeli da mu je srednje ime Tracy. Cijela priča nam se učinila neobičnom, pa smo provjerili da vidimo što je učinio. Došli smo do detalja o tome što je učinio tom dječaku. Nismo mogli vjerovati. Odvratno. Nisam mogao vjerovati da živim u blizini tog stvorenja. U selu su svi počeli pričati o tome”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Badzana
Gost
Badzana

Protivnik sam krvne osvete ali mi ovog tipa nimalo nije žao.

Send this to a friend