Evropa

Velika Britanija se sprema za najtopliji dan u posljednjih 16 godina

Velika Britanija danas se sprema za najtopliji dan u posljednjih 16 godina s temperaturom koja bi mogla preći 39 stepeni celzija, najavljuju meteorolozi.

Najveću vrelinu Britanci su osjetili u augustu 2003. godine kada je izmjereno 38,5 stepeni celzijus. Očekuje se kako će termometri danas pokazati oko 39,5 stepeni, naročito u južnom i istočnom dijelu Engleske.

U dijelovima Škotske danas se očekuje oko 30 stepeni, dok bi u dijelovima Walesa takođe moglo biti izmjereno 30 stepeni. Inače, trenutni temperaturni rekord u Škotskoj iznosi 32,9 stepeni celzija, a u Velsu 35,2 stepena celzija.

Temperature širom Britanije proteklih dana prelaze 30 stepeni, a prema meteorološkim procjenama, 70 posto je šanse kako će danas biti najbliže 40 stepeni.

Iz britanske željeznice upozorili su na poremećaje u područjima gdje su pruge u opasnosti od izvijanja zbog vrućine, a mnoge željezničke kompanije savjetuju putnicima da ne putuju.

Podsjećamo, juče je temperatura u Belgiji dosegla 38,9 stepeni čime je oboren rekord iz 1947. godine. Temperaturni rekord oboren je i u Holandiji gdje se živa na termometru popela na 39,1 stepen.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
golub
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
golub
Gost
golub

Dođite malo kod nas da vidite šta je toplina oko srca ahahah

Send this to a friend