Evropa

Venecija počela obilježavanje 700 godina od smrti Marka Pola

Venecija je počela obilježavanje 700 godina od smrti Marka Pola, jednog od najpoznatijih italijanskih trgovaca i putnika, a brojna dešavanja tim povodom planirana su tokom naredne tri godine.

Marko Polo, zahvaljujući putovanju Putem svile do Kine, u 13. vijeku, koje je detaljno opisao u knjizi „Milion“, najbolje je prikazao Daleki istok i doprinio međusobnom upoznavanju Azije i Evrope.

Ministarstvo kulture Italije, zajedno sa Venecijanskim univerzitetom i opštinom Venecija, osnovali su Nacionalni komitet za obilježavanje 700 godina od njegove smrti, piše RTS.

U najavi su mnogi javni kulturni, književni, izložbeni i naučni skupovi koje je moguće pratiti i preko veb-stranice i preko društvenih medija – Venecija Serenisima.

Kao prvo dešavanje u nizu mnogih koja su predviđena za ovu godinu, otvorena je i izložba testamenta Marka Pola, sačuvana u nacionalnoj biblioteci Marćana u klimatizovanoj kutiji.

„Evo šta kaže ovdje u testamentu: Svu imovinu, u jednakim djelovima, ostavljam mojim kćerkama, Beleli, Fantini i Moreti“. On je poticao iz trgovačke porodice a u tim porodicama žene su imale fundamentalnu ulogu. Dakle, vjerovatno da na ovaj način Marko Polo prepoznaje da su žene bile te koje su upravljale imovinom, dok su muškarci bili na moru mjesecima ili godinama. Bilo je mnogo delegacija trgovaca, žena i majki“, navodi Ticijana Plebani, istoričar u Biblioteci Marćana.

Vrhunac proslave biće izložba koja će biti održana u Palati Dukale od 6. aprila do 29. septembra ove godine pod nazivom „Svjetovi Marka Pola. Putovanje venecijanskog trgovca u 13. vijeku“.

Izložba nudi više od 300 djela iz venecijanskih kolekcija kao i onih pozajmljenih iz muzeja u Kini, Jermeniji, Kataru i Kanadi.

„Zahvaljujući sjećanju na Marka Pola još jednom želimo da pošaljemo poruku nade, mira i bratstva iz Venecije. Naime on je na svom dvadesetogodišnjem putovanju ka Kini prešao mnoga područja koja su sada kritična područja sa diplomatske tačke gledišta“, naglasio je Luiđi Brunjaro, gradonačelnik Venecije.

Send this to a friend