Evropa

Više od polovine sveštenika u Holandiji povezano sa zlostavljanjem

Ilustracija

Više od polovine kardinala i biskupa koji su u Holandiji služili u periodu od 1945. do 2010. godine, povezano je sa slučajevima zlostavljanja, objavio list NRC.

AP konstatuje da je time i holandska Katolička crkva uvučena u skandal seksualnog zlostavljanja i zataškivanja, koji potresa Katoličku crkvu širom svijeta.

Holandski NRC povezuje 20 od 39 biskupa i kardinala sa slučajevima zlostavljanja, navodeći da su četiri biskupa učestvovala u zlostavljanju, dok je 16 visoko pozicioniranih sveštenika pomoglo pri premještanju kolega, koji su optuženi za zlostavljanje, na nove lokacije.

Navodi holandskog lista, objavljeni za vikend izdanje, zasnovani su na izvještaju holadske Katoličke crkve iz 2011. godine o zlostavljanju, svjedočenjima žrtava za istražnu komisiju i istraživanjima samog lista.

Oglasila se i holandska Katolička crkva, koja je u pisanom saopštenju navela da u slučajevima zlostavljanja, koji su potvrđeni, biskupi nijesu reagovali, “uz dovoljno pokazane brige” kada su premještali sveštenike na druge lokacije.

Prošle nedjelje, njemački magazin Špigel onlajn objavio je da su katolički sveštenici počinili 3.677 slučajeva seksualnog zlostavljanja u periodu od 1946. do 2014. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bolest
Gost
Bolest

Stariji muškarac, neoženjen, može da se krije iza ove ili one religije, ali svi znamo o čemu se radi.

Brcki
Gost
Brcki

Svi ce na kantar jednog dana, sluziti bogu a imat porodicu kao nekad popovi pravoslavni to je normalno, jer ko voli i ima porodicu taj vjeruje i umije da voli. A ovi neozenjeni svesenici prosto da s zenama imaju posla, nego djecu ostavljenu kojoj nedostaje i majka i otac zlostavljaju, koristeci njihovu ranjivost i samocu zloupotrebljavaju, od ognja izoreli svi… Više »

Nera
Gost
Nera

Nema tu nista čudno.
Čovjek koji se dobrovoljno “odrekne”prirodnih potreba i zadovoljstva,mora da ima neki problem u glavi.

Rale
Gost
Rale

Covjek koji se dobrovoljno odrekne prirodnih potreba i nagona, ili je svetac ili poput ovih svestenka,moralno posrnula osoba. Na vecim su iskusenjima ljudi koji se svega odreknu ,jer je za njih sve iskusenje, od pogleda ,pomisli na neku stvar, do slusanja strasnih ispovjedi,sve to zna jako da pritisne ljudsku psihu,koja cesto u tim situacijama se izgubi. Nazalost u katolickoj crkvi… Više »

Send this to a friend