Evropa

Visoka cijena prijevremenih izbora: 20 miliona eura iz džepa građana Austrije

Ilustracija, foto: Pixabay

Predstojeći prijevremeni parlamentarni izbori, 29. septembra, koštaće državu Austriju, ali i opštine oko 20 miliona eura. Oko 10 miliona eura moraće da se izdvoji iz budžeta austrijske države, a još toliko će “koštati” i opštine i gradove.

Šef odjeljenja za izbore u Ministarstvu unutrašnjih poslova Robert Štajn polazi od toga da će dva miliona eura koštati štampanje glasačkih listića i ostalog glasačkog materijala. Uz to 2,2 miliona eura biće potrebno za troškove poštarine, jer glasači u Austriji dobijaju mogućnost da svoj glas pošalju putem pisma o trošku države.

Uz to iz budžeta države biće opštinama uplaćeno 0,84 eura po glasaču, što će ove godine iznositi 5,38 miliona eura.

Međutim, opštine i gradove imaju troškove za održavanje izbora između 15 i 16 miliona eura, tako da će ostatak morati same da „namire“.

Pošto Republika preuzima samo jednu trećinu troškova, Savez opština i gradova zatražio je već ranije izmenu zakona koji bi omogućio u potpunosti nakadonadu troškova za izbore ako iz raspiše savezna država, ali do promjene još nije došlo, pa će opštine i gradovi morati ponovo da same obezbijede sredstva za glasanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bob
Gost
Bob

Ne pise koliko para izdvajaju za kupovine licnih karata??

Send this to a friend