Evropa

Vozač u Španiji pozitivan na sve vrste droga

Ilustarcija, foto: Pixabay

Na sjeveroistoku Španije policija je zaustavila vozača za kog se, nakon testiranja, ispostavilo da je pozitivan na sve moguće vrste droga-kanabis, amfetamine/metamfetamine, kokain, opijate, kao i alkohol.

Lokalna policija je za Euronews izjavila da je u gradu Karkastiljo anonimna osoba pozvala policiju i rekla kako je “nekoliko ljudi ušlo u vozilo pod uticajem alkohola”.

Vozač je kažnjen sa 1.000 eura i oduzeto mu je šest bodova sa vozačke dozvole zbog neprolaska alkotesta, a dodatnih 1.000 eura i šest bodova oduzeto mu je zbog pada na testu na droge. Maksimalan broj bodova na vozačkoj dozvoli u Španiji je 12.

Uprkos prirodi događaja, prekršaj je kategorisan kao “administrativni” i vozač neće morati da se pojavi pred sudom.

Nije isto biti “pod uticajem” i imati “prisutnost ljekova u tijelu”

Policija je istakla da činjenica da je vozač pozitivan na droge ne znači nužno da je pod uticajem navedenih supstanci, te ne znači nužno da ih je konzumirao tog dana. Vremenski period nakon kog one ostaju u ljudskom tijelu zavisi od mnogo stvari, između ostalog i od konzumirane supstance i toga kako funkcioniše tijelo osobe koja je konzumirala.

Razlika između “prisutnosti ljekova u tijelu” i “bivanja pod uticajem” predmet je mnogih kontroverzi, pa čak i žalbi na sudu.

Zemlje Evropske unije imaju različita pravila za tretiranje vozača pod uticajem droga, prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti o drogama.

U nekim zemljama Evropske unije vožnja pod uticajem droga može dovesti do zatvorske kazne od dvije ili više godina.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend