Evropa

Vrhovni sud Rusije potvrdio da mobilizacija još uvijek nije završena

vojnici_ruski_-_copy.jpg

Jedna od najspornijih mobilizacija bez određenog broja mobilizovanih, bez datuma okončanja i definisanih pravila počela je u Rusiji u septembru prošle godine i, bez obzira na uvjeravanja zvaničnika, još uvijek nije završena.

Plenum Vrhovnog suda je 18. maja usvojio dvije odluke koje se odnose na razmatranje krivičnih predmeta o služenju vojnog roka.

Jedna od rezolucija o izbjegavanju službe prvi put je usvojena još 2008. godine, kasnije je prilagođena u kontekstu rata u Ukrajini. Druga rezolucija po prvi put definiše pravila za razmatranje na sudovima krivičnih predmeta o zločinima protiv vojne službe.

Kako napominje ruski servis BBC, Vrhovni sud je prvi put definisao šta se smatra “ratnim vremenom”, termin koji se u Krivičnom zakoniku pojavljuje kao otežavajuća okolnost, ali nigdje nije objašnjen. Sada će se smatrati da je počelo ne samo nakon zvanične objave rata (kako je predviđeno u zakonu “O odbrani”), već i u slučaju “potrebe da se poštuju međunarodni ugovori” i u periodu “od momenta stvarnog početka vojnih aktivnosti do objave njihovog prekida”. Odnosno, sudovi u Rusiji mogu sada smatrati da je trenutno vrijeme vojno (na primjer, na osnovu pojašnjenja termina “vojne akcije“ na web stranici Ministarstva odbrane).

Sud je takođe potvrdio da se formalno mobilizacija nastavlja, uprkos svim izjavama zvaničnika, može se smatrati završenom tek nakon objave “datuma i vremena” završetka (nakon toga će biti moguće demobilisati one koji imaju već pozvani). Podsjetimo, Vladimir Putin nije potpisao relevantni dekret.

Sada su sudovi svih nivoa dužni da prilikom donošenja odluka uvažavaju odluke Plenuma. Od ovih odluka ne može se očekivati ništa dobro. Sada će vlastima biti još lakše da regrutuju ljude u vojsku.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Istorija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istorija
Gost
Istorija

Revolucija i pad. Kao 1918 i kao 1989. S narodom možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš.

Send this to a friend