Evropa

Za Pudždemona nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje 

karlos_pudzdemon_jutjub.jpg

Nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje sukoba s Madridom, saopštio je bivši katalonski vođa Karles Pudždemon, dan nakon izlaska iz njemačkog zatvora.

On je rekao da je spreman da sarađuje sa španskom Vladom.

“Ne, ne, uvijek sam to govorio”, odgovorio je Pudždemon na pitanje novinara u Berlinu da li je nezavisnost jedino rješenje, prenosi B92.

Pudždemon je govorio dan nakon što je izašao iz njemačkog zatvora uz kauciju, pošto je njemački sud odbio da ga izruči španskim vlastima po optužbi za pobunu.

“Uvijek sam govorio da je to naš predlog, ali naravno mi smo spremni da slušamo i da radimo ako španske valsti imaju španski plan za Kataloniju”, rekao je Pudždemon.

On je upozorio da treba da počne da se priznaje da je katalonsko demokratsko zalaganje za nezavisnost odlučujuća realnost.

Pudždemon je ponovio poziv španskim vlastima da počnu pregovore o stremljenju Katalonije da se odvoji od Španije.

On je kazao da se nada da odluka njemačkog suda da ga ne izruči Španiji po optužbi za pobunu pokazuje da je “potreban dijalog” da bi se smirio politički sukob u njegovoj rodnoj zemlji.

Pudždemon je priveden po evropskom nalogu za hapšenje kada je ušao u Njemačku 25. marta. On je pokušao automobilom da stigne iz Finske do Belgije gdje živi od kada je pobegao iz Španije da bi izbjegao hapšenje.

On ne može da napusti Njemačku i sada je u Berlinu gdje čeka odluku suda o izručenju Španiji po drugoj tački optužnice, pronevjeri službenog novca.

Nemački sud je u četvrtak naložio njegovo oslobađanje, što je predstavljalo udarac za španske valsti.

Pudždemon, kome je određen sudski nadzor, rekao je da će ostati u glavnom gradu Njemačke, a kad se riješi njegov sudski slučaj želi da se vrati u Beligiju gdje je boravio dok nije bio uhapšen na danskoj granici.

Send this to a friend