Evropa

Zahvalni penzioneri su uvijek pouzdani birači

Aleksis Cipras

Uoči izbora za Evropski parlament, grčki premijer Aleksis Cipras ozbiljno je krenuo u osvajanje glasova. A dokazano najjednostavniji put za to jeste: – povećati penzije. Evropska unija teško da će biti srećna zbog takvih mjera Atine.

Prošle srijede parlament Grčke usvojio je odluku o povećanju penzija – prvom nakon 13 smanjivanja u devet kriznih godina. U prosijeku će to biti oko pola mjesečne penzije više kroz čitavu godinu. Premijer Aleksis Cipras pohvalio se pred poslanicima: njegova vlada je proteklih godina uštedjela više od 30 milijardi eura i sada konačno ima prostora za veće izdatke.

I tek što je parlament prihvatio tu odluku, pojavio se reklamni spot vladajuće stranke Siriza. Na njemu jedna penzionerka prati vijesti na televiziji i van sebe je od sreće:

“Ne mogu ni da se sjetim koliko puta su mi proteklih godina smanjivali penziju”, žali se ona u spotu.

Opozicione stranke nisu ostale dužne. Vrlo brzo pojavio se i njihov spot: “Samo da vas podsjetimo: otkako je ljevica 2015. pobijedila u Grčkoj, penzioneri su u prosijeku gubili 2.054 eura svake godine”, poručuje se u tom spotu biračima.

Srećna penzionerka zahvaljuje premijeru

Da li je ova povišica samo dio predizborne kampanje na račun države? Stelios Kuloglu, poslanik Sirize u Evropskom parlamentu, a sada i kandidat na izborima odbacuje takve insinuacije: premijer Cipras je još prošlog septembra najavio povišicu, a sasvim je slučajno to što je ona prihvaćena desetak dana uoči izbora. Ali čak i da je tako, “za razliku od prethodnih vlada mi povećanje penzija finansiramo onim što smo uštedjeli, a ne kreditima”, kaže nam Kuloglu.

 

Ko koga tu zavarava, pita se opozicioni političar Dimitris Ciodras: „Te navodne olakšice su jedna od najgorih stvari koje smo ikada tokom predizbornih kampanja vidjeli u ovoj zemlji“, kaže Ciodras. On ne spori to da su se proteklih godina uštedjele milijarde eura, ali razlog za te uštede, smatra, nije bio rast grčke privrede, već to što srednja klasa u Grčkoj stenje pod tolikim porezima i nametima.

A onda je Cipras uoči izbora odriješio kesu: već ovog mjeseca trebalo bi da bude smanjen porez na dodatu vrijednost za prehrambene namirnice, kao i u gastronomiji, i to sa 24 na samo 13 posto. Da li će to imati efekta na jelovnike grčkih restorana – to je drugo pitanje.

Snižavanje se inače prije svega opravdava željom da se privuče što više turista u Grčku. Prošle godine je ta zemlja bilježila rekorde kada je riječ o broju posjetilaca, ali prvi znaci ove godine pokazuju da to sada neće biti tako.

“Nove olakšice” možda već ove godine

Grčki premijer Cipras i na mitinzima uoči izbora za Evropski parlament uporno ponavlja da, nakon “godina štednje”, on i njegova vlada žele da “više investiraju u socijalnu i ekonomsku politiku”. Najavljuje tako da bi već ove godine moglo da dođe i do “novih olakšica”. Tek će se međutim vidjeti da li će on na taj način uspjeti da “kupi” grčke birače, jer, opoziciona Nova demokratija već mjesecima vodi u svim anketama, ponekad čak i sa dvocifrenom prednošću.

Ipak, nakon ovog “poklona” penzionerima i ugostiteljima, Ciprasova Siriza donekle se oporavila, iako još uvijek zaostaje šest do sedam procenata za opozicionom strankom. Ali to ne ometa premijera da objavi kako je “došlo do preokreta”: “Prvo su govorili da će da pobijede sa 15 procenata prednosti, onda sa sedam ili osam, a sada ih je uhvatila panika”, hvalio se Cipras pred biračima u Kozaniju na sjeveru Grčke.

I nije samo riječ o izborima za Evropski parlament: ohrabren anketama konzervativni opozicioni lider Kirjakos Micotakis proglasio je da su to izbori na kojima građani Grčke odlučuju o premijeru Ciprasu. Najkasnije na jesen u Grčkoj se bira novi saziv parlamenta, a već sada, istovremeno sa izborima za Evropski parlament, održavaju se i lokalni i pokrajinski izbori u Grčkoj. Iznenađenje bi prije svega moglo da se dogodi u Atini: tamo navodno kandidat ljevice ima praktično isti procenat podrške kao i kandidat ekstremne desnice Zlatne zore.

 

Opozicioni političar Ciodras pritom ukazuje da nije dobro to što u takvim okolnostima više niko zapravo i ne razmišlja o pitanjima Evrope, ali dodaje da je to razumljivo: „Prvi put nakon četiri godine Grci ove nedjelje izlaze na birališta. Ne čudi stoga da dominiraju unutrašnjopolitičke teme.“

Očekuje se bura iz Brisela

Cipras očigledno zavlači ruku u državnu kasu kako bi privukao birače, ali trebalo bi sačekati na reakciju međunarodnih zajmodavaca. Atina je prošlog ljeta izašla iz programa spasavanja, ali još uvijek je pod nadzorom i mora da i narednih godina ostvaruje primarni suficit, dakle višak, prije nego što se odbiju rate otplata dugova.

Šef grčke centralne banke Janis Sturnaris sasvim jasno upozorava svoje sunarodnike da za takve izborne poklone – nema prostora. Nakon sastanka ministara finansija zemalja evrozone prošlog četvrtka, i šef Evropskog fonda za spasavanje (ESM) Klaus Regling izrazio je “određenu zabrinutost” hoće li Grčka i ove godine uspjeti da ostvari višak. Atinski list “Katimerini” tvrdi da je i njemačka kancelarka Angela Merkel o tome iznijela svoje mišljenje na marginama nedavnog samita EU.

Uprkos svemu, političar Sirize Stelios Kuloglu nada se da će ponovo ući u Evropski parlament. On ne samo da ne vidi razloga da se kritikuje Grčka, već tvrdi da bi čitava Evropska unija trebalo da bude zahvalna njegovoj zemlji:

“Jedine dobre vijesti iz Evrope stižu trenutno iz Grčke – bilo da je riječ o ekonomiji ili o kompromisu u sporu oko imena države sa našim sjevernim susjedom.”

Send this to a friend