Evropa

Zakerberg će morati da objasni korišćenje ličnih podataka

Zakerberg

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da pruži objašnjenje o korišćenju ličnih podataka korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.

Vlasti žele da utvrde da li su istiniti navodi da je ta kompanija koristila lične podatke ljudi, “rudarene” s Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016, navodi Asošiejted pres.

Kembridž analitiku optužuju da je nedozvoljeno koristila podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, i da nije obrisala te podatke kada joj je rečeno da to uradi. Kembridž analitika, čije je sjedište u Londonu, negira optužbe.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani naveo je danas na Tviteru da je Zakerberg pozvan da dođe u EP.

“Pozvali smo Marka Zakerberga u Evropski parlament. Fejsbuk treba da razjasni pred predstavnicima 500 miliona Evropljana činjenicu da lični podaci nijesu zloupotrebljeni da se manipuliše demokratijom”, napisao je Tajani.

Zamjenik portparola Bijele kuće naveo je da Tramp pozdravlja svaku istragu Kembridž analitike, pošto “privatnost Amerikanaca treba da bude zaštićena”.

Send this to a friend