Evropa

Zakerbergu niko ništa ne može, odbio britanski parlament

Zakerberg

Prvi čovjek Fejsbuka Mark Zakerberg odbio je zahtjev britanskog parlamenta da pred tim tijelom odgovori na pitanja u vezi zloupotrebe podataka.

Podsjetimo, ta afera izbila je na vidjelo nakon što je otkriveno da je firma Kembridž analitika, zajedno sa Fejsbukom, na nezakonit način obradila na milione podataka korisnika te mreže uoči američkih predsjedničkih izbora.

Iako je odmah uslijedila reakcija Kembridž analitike, u okviru koje je smijenjeno rukovodstvo te firme, i u SAD i u Britaniji je pokrenuta istraga o tome, a u okviru koje je Zakerberg pozvan da pred britanskim parlamentom odgovara na pitanja u vezi Fejsbuka.

Šefu Fejsbuka je dostavljeno pismo iz komiteta britanskog parlamenta zaduženog za digitalne medije u kom mu se „sugeriše“ da bi trebalo lično da se pojavi na saslušanju i za odluku o tome ostavljen mu je rok do ponedjeljka.

Međutim, Zakerberg je odlučio da se ogluši o taj poziv i na saslušanje će, po svemu sudeći, poslati svoje zamenike, prenio je Independent.

Zakerberg je inače, podsjeća taj britanski list, odavno na meti kritika zbog sve češćih napada na Fejsbuk i zloupotrebu privatnih podataka korisnika te mreže širom svijeta.

Takođe, zbog posljednje afere sa Kembridž analitikom, vrijednosti akcija Fejsbuka na berzama pala je i ta multinacionalna kompanija izgubila je milione dolara.

Send this to a friend