Evropa

Zaposleni Ryanaira i EasyJeta najavljuju štrajkove u pet evropskih država

Ilustracija, Foto: EPA

Više evropskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk sljedeći vikend u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španski sindikat poziva i na devet dana štrajka u julu u EasyJetu, piše agencija France presse.

Zaposleni irskog niskobudžetnog prevoznika bi trebalo da stupe u štrajk u subotu i nedjelju kako bi zatražili “sprovođenje radnog prava i plaćanje dodatnih sati rada”, objavio je francuski sindikat (SNPNC).

“Kompanija ne poštuje ni vrijeme odmora kakvo je predviđeno zakonodavstvom o civilnom vazduhoplovstvu”, rekao je izaslanik osoblja SNPNC-a Damien Mourgues.

U danima 12. i 13. juna štrajk je već prouzrokovao otkazivanje četvrtine letova Ryanaira u Francuskoj, što je oko četrdeset letova.

U Španiji sindikati USO i SITCPLA pozivaju osoblje Ryanaira na štrajk od 24. juna do 2. jula. I oni traže sprovođenje “temeljnog radnog prava” i “pristojne radne uslove za sve radnike”.

Protesti u Portugalu, Italiji, Španiji

Radnici britanske kompanije EasyJet takođe su bijesni, a sindikalna organizacija USO predviđa devet dana štrajka u julu na aerodromima u Barseloni, Malagi i Majorci.

Po sindikatu, “osoblje EasyJeta u Španiji trenutno ima temeljnu platu od 950 eura” mjesečno, što je najniže od svih baza u Evropi.

U Portugalu, osoblje Ryanaira poziva na štrajk 24. i 26. juna kako bi izrazili protest protiv pogoršavanja uslova rada, kao i u Belgiji.

U Italiji, štrajk u Ryanairu predviđen je 24 sata u subotu 25. juna. Tamo piloti i kabinsko osoblje traže plate “koje su u najmanju ruku usklađene s minimalnim platama predviđenim nacionalnim ugovorom za vazdušni saobraćaj” u njihovoj zemlji.

S obnovom vazdušnog saoraćaja nakon zatvaranja zbog koronavirusa, brojne kompanije moraju otkazivati letove zbog manjka radnika, a više aerodroma je u haosu jer ne mogu apsorbovati povećan broj putnika.

Send this to a friend