Evropa

Zašto je potrebno zabraniti mikroplastiku?

Sićušni djelovi plastike mogu završiti u lancu ishrane

Poslanici Evropskog parlamenta su predložili da se mikroplastika u kozmetici i drugim proizvodima zabrani od 2020. godine. Problematična plastika koristi se i za vještačku travu koja se po svijetu koristi na sportskim terenima, ali je ima i u automobilskim gumama.

Odbor Evropskog parlamenta za zaštitu prirodne sredine odlučio je da podrži navedenu zabranu i u proizvodima za ličnu higijenu, deterdžentima i proizvodima za čišćenje. Potpuno je zabranjena i tzv. okso-biorazgradiva plastika (oxo-degradable)-plastika kojoj su dodate određene hemikalije da bi se ubrzano razgradila do mikrofragmenata koji nijesu vidljivi, ali ostaju u prirodnoj sredini.

Poslanici su takođe istakli da se ne treba oslanjati na biorazgradivu i kompostabilnu plastiku kao na dobra rješenja za zagađenje okeana.

Mikroplastika je u centru široke debate zbog bojazni da bi sićušni djelovi plastike mogli da završe u lancu ishrane, iako se još ne zna mnogo o njihovom uticaju na ljudsko zdravlje.

Dosadašnja istraživanja fokusirala su se na provjeru digestivnog trakta riba koje jedemo a nove, šire studije ukazale su na plastiku u jetri, što dokazuje da komadići plastike mogu da stignu do drugih organa i delova tijela.

Na predstavljanju Strategije za plastiku” u januaru potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans istakao je da “moramo spriječiti da plastika ulazi u našu vodu, hranu, čak i u naša tijela”. Desetog jula nacrt izvještaja belgijskog europoslanika Marka Demesmakera dobio je nepodijeljenu podršku nadležnog odbora. Glasanje se očekuje na plenarnoj sjednici EP u septembru.

Problematična plastika stavlja se i u proizvode poput vještačke trave, koja se širom svijeta koristi na sportskim terenima. Održavanje prave trave je skupo, posebno na terenima koji se mnogo koriste ili su izloženi nepovoljnim vremenskim prilikama. Poznati fudbalski stadioni, poput stadiona Liverpula ili nacionalnog stadiona Velsa u Kardifu, potpuno ili dijelom imaju sintetičku podlogu.

Vještačka trava napravljena je da imitira efekte prave i ublaži udarce pri padu. Nažalost, mikroplastika koja se koristi za te terene može da nađe put do sistema vodosnabdijevanja.

Kako navodi FIFA, vještačka trava ima rok trajanja od osam godina a poslije toga podloga od polietilena i polipropilena mora da se odloži na deponiju, spali ili reciklira.

Istraživanje britanske konsultantske kuće Eunomija, pokazalo je da se recikliranjem umjesto spaljivanjem može znatno smanjiti emisija ugljen-dioksida. Međutim, centri za reciklažu su rijetki a jedini “značajniji” je u Danskoj. U Eunomiji zaključuju da nema opravdanja za to da se podloge od vještačke trave u zapadnoj Evropi ne recikliraju, ali priznaju da nedostatak kapaciteta u drugim djelovima svijeta ne ostavlja mnogo mogućnosti.

Na skupu briselskog portala euractiv.com o zagađenju mora plastikom (11. jula), osnivač Eunomije, Dominik Hog, objasnio je da su i automobilske gume izvor zagađenja.

Neke procjene ukazuju da mali komadi plastike sa puteva nastali habanjem guma čine 10 odsto zagađenja mora mikroplastikom.

Hog predlaže da se preispitaju materijali od kojih se prave gume, posebno u svijetlu očekivanja rasta prodaje električnih vozila. Električna vozila su naime teža od konvencionalnih zbog težine baterija pa se i njihove gume brže habaju. Evropska komisija, kako se navodi, razmatra postavljanje standarda za stope habanje guma.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend