Evropa Prve reakcije

Zatražena ostavka Džonsona, on je neće podnijeti, najavio mogućnost novih izbora

Brenda Hejl i još 10 sudija Vrhovnog suda proglasili su nezakonitim raspuštanje parlamenta Velike Britanije. Stigao prvi zahtjev-ostavka Džonsona.

<<<Džonsonova suspenzija parlamenta nezakonita<<<

“Odluka da savjetuje Njeno veličanstvo da suspenduje parlament bila je nezakonita zato što je imala efekat nezadovoljstva ili sprečavanja sposobnosti parlamenta da sprovodi svoje ustavne funkcije bez razumnog opravdanja”, rekla je predsjednica Vrhovnog suda Brenda Hejl.

“Parlament nije suspendovan, tako je jednoglasno odlučilo svih 11 sudija. Sada je na parlamentu, a posebno na predsjednicima oba doma da odluče o narednim koracima”, dodala je Brenda Hejl.

Premijer Džonson je tražio da britanski parlament bude suspendovan od 10. septembra do 14. oktobra, a kraljica Elizabeta Druga je prihvatila njegov zahtjev.

Prve reakcije: Ostavka

Pozivi premijeru Borisu Džonsonu da podnese ostavku i zahtjevi za hitno održavanje sjednice britanskog parlamenta, prve su reakcije na odluku Vrhovnog suda da je suspenzija parlamenta na Džonsonov zahtjev bila nezakonita.

Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta Džon Berkou istakao je da sjednica tog tijela mora hitno da bude održana i najavio da će održati konsultacije sa liderima parlamentarnih partija.

“Radi ostvarenja naše parlamentarne demokratije, donji dom mora da zasijeda bez odlaganja. Zato ću hitno održati konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka”, naveo je Berkou u saopštenju.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijera Borisa Džonsona “da razmotri svoju poziciju”.

On je ocijenio da odluka Vrhovnog suda pokazuje da je Džonson pokazao nepoštovanje demokratije i zloupotrebu moći i dodao da će zahtijevati hitnu sjednicu parlamenta.

Džina Miler, jedna od aktivista koji su podnijeli zahtev da Džonsonova odluka o suspenziji parlamenta bude preispitana na sudu, kaže da današnja odluka pokazuje da u Velikoj Britaniji postoji vladavina prava i zakoni iznad kojih nije niko, pa čak ni premijer.

Džonson ne odustaje

Britanski premijer Boris Džonson neće podnijeti ostavku i vratiće se u London odmah nakon što održi govor u Ujedinjenima nacijama, kako bi stigao u London do početka sjednice Donjeg doma parlamenta, rečeno je iz njegovog kabineta.

On je pred novinarima u Njujorku kazao da bi Velika Britanja trebalo da održi nove izbore.

Govoreći u reakciji na odluku Vrhovnog suda prema kojoj je on postupio nezakonito time što je savjetovao kraljicu da suspenduje parlament, Džonson je rekao da će je poštovati ali da neće da podnese ostavku.

Umjesto toga on je rekao da bi zemja trebalo da održi nove izbore.

Rekao je da će vlada poštovati odluku Vrhovnog suda prema kojoj je suspenzija Parlamenta bila nelegalna, iako se snažno ne slaže sa presudom.

Džonson prethodno je izjavio da će, prema trenutnim zakonskim propisima, Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

“Prema zakonskim propisima Velika Britanija napušta EU 31. oktobra bez obzira šta bude, ali uzbudljiva stvar za nas je sada da postignemo dobar dogovor. I to je ono na čemu radimo. I da budem iskren, nije nam mnogo lakše zbog ovakvih stvari u parlamentu ili u sudovima”, rekao je Džonson.

Donji dom se okuplja u srijedu

Donji dom britanskog parlamenta zasijedaće u srijedu poslije presude, izjavio je predsjednik tog Doma Džon Berkou.

“Naložio sam pripremu ne ponovnog sazivanja, već nastavka zasijedanja Donjeg doma, s obzirom na to da je njegovo raspuštanje bilo nezakonito”, rekao je Berkou.

On je naveo da neće biti održana redovna sesija postavljanja pitanja premijeru koja se održava srijedom, ali je dodao da će biti mnogo prostora za hitna pitanja, prenosi Rojters.

Send this to a friend