Evropa

Zelenski: Neodlučnost zapadnih partnera daće Rusiji dozvolu za globalni teror; Raste broj dezertera u Ukrajini

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rat u Ukrajini – 778. dan. Gradonačelnik Harkova objavio je da su eksplozije odjeknule tim gradom nakon što je gađan projektilima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu. Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini. Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji. Dešavanja pratite na CdM-u.

Mađarska uvodi nove restrikcije na uvoz agrarnih proizvoda iz Ukrajine

Vlada Mađarske uvešće nove restrikcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, saopštio je 11. aprila ministar poljoprivrede te zemlje Ištvan Nađ (István Nagy), prenijela je agencija Asošijeted Pres (AP).

Riječ je o potezu koji je osmišljen tako da zaštiti mađarske poljoprivrednike od poremećaja na tržištu usljed jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Nađ je na konferenciji za medije izjavio da je odluka Evropske unije (EU) iz 2022. godine da dozvoli uvoz iz Ukrajine bez carina usmjerena da pomogne ukrajinskoj ekonomiji da se održi nakon ruske invazije, dovela do “ozbiljnog viška zaliha i značajno nižih cijena” na evropskom poljoprivrednom tržištu.

Raste broj dezertera u Ukrajini

​Broj ukrajinskih muškaraca koji bježe od vojne mobilizacije porastao je od najave da će biti spuštena starosna granice sa 27 na 25 godina, ali su porasle i cijene usluga sprovođenja preko zapadne granice zbog povećanog opreza Ukrajine, rekao je jedan od krijumčara dezertera za Skaj njuz.

Krijumčar je u intervjuu naveo da su cijene za sprovođenje preko zapadne granice pješice 6.000 dolara, ali da bjegunci dobijaju popust od 2.000 dolara ako su voljni da preplivaju neku od brojnih rijeka koje dijele Ukrajinu sa susjednim državama.

Još se nije desilo da se neko udavi plivajući preko rijeke, već je samo poneko dobio hipotermiju, naveo je krijumčar, kao i da postoji oprema za dezertere koji ne umiju da plivaju.

Glavni problem su, kako je istakao, sve brojnije patrole ukrajinske vlasti na zapadnoj granici, na prelazima sa Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Rumunijom i Moldavijom.

“Pse tragače možete da zavarate, da zamaskirate svoj miris. Ali ono što je najteže, što je trenutno najveći problem, to su dronovi kojih ima veoma mnogo”, kazao je krijumčar.

Ukrajinska termoelektrana potpuno uništena u ruskom granatiranju

Rusija je u današnjim napadima potpuno uništila termoelektranu Tripilska u Kijevskoj oblasti, saopštio je šef nadzornog odbora “Centrenergo” Andri Hota. Četvoro civila je ubijeno i petoro je povrijeđeno u raketnom napadu Rusije u gradu Nikolajevu, saopštila je Južna komanda ukrajinske vojske.

Zelenski: Neodlučnost zapadnih partnera daće Rusiji „dozvolu za globalni teror“

Ukrajinski predsjednik  Zelenski izjavio je danas, povodom sinoćnih ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, da je toj zemlji potrebna podrška zapadnih partnera, a da će njen izostanak dati Rusiji “dozvolu za globalni teror”.

„Svi naši evropski susjedi i ostali partneri vide kritičnu potrebu Ukrajine za sistemima protivvazduhoplovne odbrane“, napisao je Zelenski na mreži X i dodao da „ako ruske rakete i Šahed dronovi nastave da pogađaju, ne samo Ukrajinu, već i odlučnost naših saveznika, to će predstavljati dozvolu za globalni teror“.

Rusija: Dvojica terorista ubijena u Naljčiku

Nacionalni antiteroristički komitet (NAC) saopštio je da su u predgrađu Naljčika ubijena dva militanata koji su planirali sabotaže i terorističke napade na teritoriji Kabardino-Balkarije.

Oni su dodali da su, prema dostupnim podacima, pripadnici te grupe, koja je bila dio međunarodne terorističke organizacije, ubijena tokom pucnjave, “planirali da izvrše više diverzantskih i terorističkih akata na teritoriji republike”.

“Nije bilo gubitaka među zaposlenima FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za vanredne situacije i Nacionalne garde Rusije koji su učestvovali u protivterorističkoj operaciji, kao ni među civilnim stanovništvom“, saopštio je komitet.

Vrhovna rada glasala za mobilizaciju

Vrhovna rada usvojila je nacrt zakona o izmjenama i dopunama određenih zakonskih akata Ukrajine o određenim pitanjima služenja vojnog roka, mobilizacije i vojne registracije.

Odluku su podržala 283 od 351 poslanika.

Prije toga, narodni poslanici su glasali da se iz predloga zakona izbaci norma o demobilizaciji koja je bila u prvom čitanju.

Predviđeno je otpuštanje iz službe vojnih lica koja su služila ukupno 36 mjeseci tokom vanrednog stanja. Istovremeno, njihovo razrješenje je moralo da se izvrši u roku koji je utvrđen odlukom Štaba vrhovnog komandanta.

Za uklanjanje ove odredbe iz predloga zakona o mobilizaciji glasalo je 227 narodnih poslanika.

Sada u zakonu o mobilizaciji nema određenog roka za demobilizaciju onih koji su branili Ukrajinu od prvih dana potpune invazije.

Na meti ruskih udara podzemna skladišta “Naftogasa”

Ukrajinska nacionalna kompanija za naftu i gas “Naftagas” saopštila je da su ruski udari napali dva podzemna skladišta gasa tokom noći.

“Rano jutros neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta gasa. Ona nastavljaju da rade“, saopštio je “Naftogas” na Telegramu.

Ruska PVO oborila 12 dronova iznad šest regiona

Ruska vojska saopštila je da je preko noći oborila 12 dronova iznad Kurske, Tambovske, Belgorodske, Brjanske, Lipecke oblasti i Republike Mordovije.

U Lipeckoj oblasti, dron je pao na zgradu bolnice u izgradnji u selu Dobroje, rekao je guverner Igor Artamonov.

Masovni udar na Kijevsku oblast

Povodom posljedica masovnog ruskog napada na Kijevsku oblast, šef kijevske OVA Ruslan Kravčenko rekao je da je uzbuna trajala više od pet sati.

“Nažalost, tokom vazdušnog napada na Kijevsku oblast, napadnut je kritični infrastrukturni objekat”, naveo je Kravčenko.

Za sada nema informacija o žrtvama ili mrtvima.

Zelenski: Rusija nas napala s više od 40 projektila i 40 dronova

Ruska vojska je talasima jurišnih dronova i projektila napala Ukrajinu.

Najteža situacija je u Harkovskoj oblasti, samo na grad je bilo više od 10 raketnih udara.

Predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa više od 40 projektila i 40 dronova.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo saopštio je da su njegove trafostanice i proizvodni pogoni u pet regiona oštećeni u ruskim napadima tokom noći.

Trampu neprikladno da posjeti Kijev dok ne postane predsjednik

Donald Tramp smatra svoju sadašnju posjetu Ukrajini neprikladnom, pošto nije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je njegov štab, odgovarajući na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog da Tramp dođe u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Predstavnici Trampove kampanje rekli su da Zelenski nije imao zvanične kontakte sa bivšim predsjednikom SAD.

“Nije bilo kontakta sa Zelenskim, a predsjednik Tramp je javno izjavio da bi bilo neprikladno da sada putuje u Ukrajinu jer nije glavnokomandujući“, navodi se u izvještaju.

Istovremeno, Rojters podsjeća da američki predsjednički kandidati često putuju u inostranstvo kako bi unaprijedili svoju spoljnu politiku.

Bivši kandidati koji su sada odustali, uključujući bivšeg potpredsjednika Majka Pensa i bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, posjetili su Ukrajinu dok su vodili kampanju za nominaciju GOP-a.

Tokom svoje prve predsjedničke kampanje 2016. godine, Tramp je posjetio Meksiko i sastao se sa njegovim tadašnjim predsjednikom Enrikeom Penjom Nijetom.

Bez struje 200.000 potrošača u regionu Harkov

Ruski napad na istočni ukrajinski region Harkov prekinuo je električne veze sa više od 200.000 potrošača, rekao je Aleksij Kuleba, zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Borelj pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom s ukrajinskim ministarstvom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

“Ponovo sam razgovarao sa ministarstvom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kada je riječ o sistemima protivvazdušne odbrane i municije. Obratim se državama članicama EU kako bih ih pozvao da identifikuju pristupnu opremu koja je Ukrajini potrebna“, naveo je je Borelj na platformi X.

On je naveo da na sljedećem zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU, 22. aprila, “moramo da se okupimo uz opipljive obaveze i akciju”.

“Ukrajina ne može da čeka”, naručio je Borelj.

Harkov gađan projektilima

Ukrajinskim gradom Harkovom odjeknule su eksplozije nakon što je napadnut ruskim projektilima, napisao je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

Borbe na frontu ne prestaju

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine. Na meti su bile Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Moskva je, pak, prijavila ukrajinske udare na Brjansku i Kursku oblast. Među poginulima su i djeca.

Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i ono iz SAD.

Istovremeno je kritikovao njemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbijedi krstareće rakete njemačke proizvodnje “taurus”.

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija. Pozvao je na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

Mirovna konferencija u junu

Švajcarska će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Na odbijanje Moskve da učestvuje na mirovnoj konferenciji, reagovao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis i poručio da nijedan mirovni proces nije moguć bez Rusije.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
AnkaCarDolinabogovaZelenskicrnogoracpravi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Car
Gost
Car

Ja razumijem da su u ratu ‘ali Zelenski ne pominje mir ni slovo a strada narod , nije mi jasno dali ima neko od tolikog stanovništva da se politički postavi i protiv njega i Putina ali mir da je prioritet a prvenstveno pregovori.

Anka
Gost
Anka

Što protiv Putina? Denacifikacija i demilitarizacija je valjda svima cilj. Ili bi vi ipak malo fašizma i Bandere?

Dolinabogova
Gost
Dolinabogova

Sramno ponašanje Evrope i Amerike! Ukrajina ostavljena na milost i nemilost diktatoru i zločincu,koji je ničim izazvan napao suverenu zemlju i ne posustaje u ubijanju i razaranju!

Zelenski
Gost
Zelenski

Ako Ukrajina ovako nastavi do kraja ljeta joj je upitna sudbina.Treba im i raketa i tenkova i aviona ali da se to broji hiljadama.Treba im i puno vise ljudi ali gdje ce to pronaci.Tesko je naci toliko medju domacim stanovnistvom.Ne radjaju se vise nazalost.Mislim da ce kod njih doci do vojnog udara i promjene na vrhu.

crnogoracpravi
Gost
crnogoracpravi

Greota od Ukrainaca, izgibose za interese zapadne elite i na kraju niti ce sacuvati zemlju niti sebe. Tuzno. Zapad se bori u Ukraini ali masovno ginu Ukrainci i samo po neki dobrovoljci i oficiri NATO-a.

Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

Probudili ste uspavanog medjeda sada uzivajte sad ce barem za nas uvijek bijelo biti bijelo a ne crno sto su nas na zapadu ubijedjivali 😊

Veljo
Gost
Veljo

Pregovarajte više, izgibe narod. Dobili ste po nosu i pomirite se sa tim. Nije lako priznati poraz ali spašavajte ljude. Kakva crna kontraofanziva,o čemu vi pričate…

Gajo
Gost
Gajo

A nemojte opet kontraofanzivu, izginuste i u ovim dosadašnjim.

Send this to a friend