Evropa

Orban: U Briselu se planira ulazak u rat; SAD šalje Ukrajini pomoć u naoružanju vrijednu 275 miliona dolara

Foto: EPA

Rat u Ukrajini – 820. dan. Generalštab ukrajinske vojske tvrdi da je u oblasti Harkova, ruska ofanziva zaustavljena. Glavnokomandujući Oleksandr Sirski kaže da se ruska vojska potpuno zaglibila u uličnim borbama za Vovčansk. Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 275 miliona dolara, koji bi, kako prenose agencije, trebalo da objave danas. Dešavanja pratite na CdM-u.

SAD šalje Ukrajini pomoć u naoružanju vrijednu 275 miliona dolara

Američke vlasti saopštile su večeras da će poslati oružje vrijedno 275 miliona dolara kako bi “pomogle Ukrajini da odbije ofanzivu Rusije u blizini Harkova”.

Oprema, preuzeta iz američkih vojnih zaliha, uključuje municiju za raketni sistem Himars, artiljerijske granate, rakete i protivtenkovsko oružje, saopštilo je američko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo je to oružje Ukrajini „hitno potrebno“.

To je peta pošiljka pomoći koju je odobrio predsjednik Džozef Bajden od kada je Kongres krajem aprila usvojio paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Orban: U Briselu se planira ulazak u rat

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Briselu u toku pripreme radnih grupa o tome kako bi NATO mogao učestvovati u rusko-ukrajinskom ratu, prenosi Hina.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio, prenosi Reuters.

“Ono što se danas događa u Briselu i Washingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat”, rekao je.

Orban: Trudićemo se da ne budemo dio operacija NATO-a čiji je cilj podrška Ukrajini 

Mađarska će nastojati da ne učestvuje u operacijama NATO-a koje imaju za cilj podršku Ukrajini, izjavio je danas premijer Viktor Orban, nagovijestivši da se alijansa i Evropska unija kreću ka direktnijem sukobu sa Rusijom.

Orban je mađarskom državnom radiju rekao da se Budimpešta protivi planu NATO-a za pružanje predvidljivije vojne podrške Ukrajini u narednim godinama radi suprotstavljanja ruskoj invaziji, dok bolje naoružane ruske trupe uspostavljaju kontrolu na bojnom polju.

„Mi to ne odobravamo, niti želimo da učestvujemo u finansijskoj ili oružanoj podršci (Ukrajini), čak ni u okviru NATO-a. Moramo da redefinišemo našu poziciju unutar tog vojnog saveza, naši advokati i oficiri rade na tome kako Mađarska može da bude članica NATO-a, a da ne učestvuje u akcijama alijanse izvan svoje teritorije“, kazao je Orban.

Putin priprema posjetu Sjevernoj Koreji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ima validan poziv da posjeti Sjevernu Koreju u zvaničnu posjetu, rekao je portparlol ruskog predsjednika Dimirij Peskov.

“Posjeta je u pripremi, o datumima takvog putovanja ćemo blagovremeno obavijestiti” rekao je za RIA Novosti pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Zelenski posjetio Harkov u znak podrške gradu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski posjetio je Harkov, koji se suočava sa pojačanim ruskim vazdušnim napadima usred ofanzivnog pritiska moskovskih snaga na sever okolnog regiona.

Ukrajinski lider se sastao sa visokim vojnim vođama u gradu i otputovao na lokaciju velike štamparije, dan nakon što je uništena u ruskom raketnom napadu u kojem je poginulo najmanje sedam ljudi.

“Danas sam u Harkovu… Takođe sam dobio novosti o odbrambenim operacijama, posebno u oblasti Vovčansk, kao i o oporavku oštećene energetske infrastrukture”, objavio je Zelenski na X-u.

Lavrov: Kijev već koristio oružje SAD za ciljeve izvan zone sukoba

Ukrajina je već koristila oružje koje su isporučile Sjedinjene Države za napad na ciljeve izvan “zone sukoba” i protiv civilne infrastrukture izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije, u razgovoru za državnu TV, nije potkrijepio dokazima iznijete tvrdnje.

Ukrajinska vojska: Ruske snage djelimično uspješne u blizini Ivanivka

Ruske trupe su imale djelimičan uspjeh u blizini sela Ivanivka na istoku oblasti Harkov, saopštila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski generalštab saopštio je da se u pravcu Kupijanska odigralo 10 borbi, pri čemu je jedan napad uspješno odbijen.

Navode da je još jedan napad u toku – u blizini sela Petropavlivka, Ivanivka, Stelmahivka, Nevske i Druželjubivka.

Orban: Neosnovano strahovanje da bi Rusija izvršila napad na bilo koju članicu NATO

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da rat u Ukrajini, koji je sada u trećoj godini, pokazuje granice ruskih mogućnosti.

Istakao je da je strahovanje da bi Rusija izvršila napad na bilo koju članicu NATO-a neosnovano.

“Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat sa Ukrajincima”, rekao je Orban u intervjuu – “Da su Rusi bili dovoljno jaki da u jednom potezu razbiju Ukrajince, već bi to učinili”.

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko prevazilaze snage Ukrajine, pa je malo vjerovatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja izvesti napad na NATO.

“Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može čak ni da pobijedi Ukrajinu, odjednom dođe i proguta zapadni svijet u cjelini”, navodi mađarski premijer.

Bivši ukrajinski vojnik došao tenkom da se preda

Bivši pripadnik Oružanih snaga Ukrajine Maksim Lihačev predao se ruskim snagama blizu Donjecka, a na dogovoreno mjesto je došao ukrajinskim tenkom, rečeno je agenciji TASS.

“Maksim Lihačev, bivši vojnik ukrajinske 110. brigade. Pridružio nam se blizu Donjecka na ukrajinskom tenku ‘T-64′”, rekli su izvori, prenosi Srna. Lihačev je u fabruaru prebačen u 119. brigadu teritorijalne odbrane, a u martu u 59. odvojenu mehanizovanu pješadijsku brigadu.

Rojters: Putin spreman da zaustavi rat u Ukrajini, ali uz jedan uslov

Ruski predsjednik Vladimir Putin je spreman da zaustavi rat u Ukrajini dogovorenim prekidom vatre koji priznaje tekuće linije fronta, četiri ruska izvora rekla su za Rojters, dodavši da je spreman da nastavi sa borbama ako Kijev ili Zapad ne odgovore.

Tri izvora, bliska Putinovom užem krugu, kazali su Rojtersu da je ruski lider izrazio frustriranost maloj grupi savjetnika zbog onoga što on vidi kao pokušaje koje podržava Zapad da se spriječe pregovori i odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi razgovore.

“Putin može da se bori onoliko dugo koliko treba, ali Putin je, takođe, spreman i za primirje – da pauzira rat“, rekao je jedan od četvorice izvora, viši ruski zvaničnik koji je radio sa Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlju.

Više čitajte OVDJE.

Orban: U Briselu u toku pripreme za ulazak NATO u rusko-ukrajinski rat

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Briselu u toku pripreme radnih grupa o tome kako bi NATO mogao da učestvuje u rusko-ukrajinskom ratu.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se sprovodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kosut Radio.

“Ono što se danas događa u Briselu i Vašingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Vašingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat“, rekao je.

Više o tome čitajte OVDJE.

Kijev: Rusi napali Dnjepropetrovsku oblast, ranjene dvije osobe

Najmanje dvije osobe su povrijeđene, a oštećeni su stambeni objekti, prodavnica, autobus i automobil u Dnjepropetrovskoj oblasti u ruskom jutarnjem napadu, saopštio je načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak na Telegramu.

“Neprijatelj je ponovo od ranog jutra napao Nikopoljski okrug. Više puta su gađali Nikopolj dronovima kamikaza. Marhanečka grupa je granatirana artiljerijom. Prvi izvještaji pokazuju da su dvije osobe povrijeđene. Četvorospratnica, oštećeni su radnja, kombi i automobil”, naveo je Lisak.

Šef ruske službe bezbjednosti: Ukrajina direktno umiješana u napad na koncertnu dvoranu u Moskvi

Ukrajinska vojna obaveštajna služba bila je direktno umiješana u smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno više od 140 ljudi, izjavio je šef ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov, prenio je TASS.

“Istraga je u toku, ali se već može sa sigurnošću reći da je ukrajinska vojna obavještajna služba direktno umiješana u ovaj napad“, rekao je Bortnikov, a prenosi ruska novinska agencija.

Rusija je ranije iznosila takve optužbe. Bortnikov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju.

Ukrajina je više puta negirala da ima bilo kakve veze sa napadom.

Bortnikov je takođe optužio vojnu alijansu NATO-a da olakšava prebacivanje “plaćenika i militanata međunarodnih terorističkih organizacija sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Avganistana” u Ukrajinu kako bi se tamo borili protiv ruskih snaga.

Kina pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da prestane sa neosnovanim optužbama o Ukrajini

Portparol kineske ambasade u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je tu zemlju da prestane sa neosnovanim optužbama na račun Kine, kao i da prestane da “doliva ulje na vatru” po pitanju situacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju ambasade Kine.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps optužio je Kinu da obezbjeđuje, ili se priprema da Rusiji pruži smrtonosnu pomoć koju Moskva koristi u ratu protiv Ukrajine.

Moskva: Dvije osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Krima

U ukrajinskom raketnom napadu sinoć su poginula dva prolaznika u blizini Simferopolja, glavnog administrativnog centra Krima, rekao je ruski krimski zvaničnik Sergej Aksjonov na Telegramu.

Ističe da je raketa pogodila praznu zgradu u blizini Alušte na obali Crnog mora.

U međuvremenu, novinska agencija TASS je citirala rusko ministarstvo odbrane da je PVO presrela tri rakete ATACMS iznad Krima i da je vojska uništila tri ukrajinska pomorska drona.

Šta se dešavalo juče

Sedmoro ljudi je poginulo, a najmanje 20 ih je ranjeno u novom ruskom udaru na Harkov, kada je pogođena štamparija.

Međutim, Generalštab ukrajinske vojske tvrdi da je u oblasti Harkova, ruska ofanziva zaustavljena: “neprijatelj je vezan u borbama i prinuđen da prebaci rezerve iz drugih oblasti”.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Oleksandr Sirski kaže da je u toj oblasti vojska Ruske Federacije poslije manjih uspjeha u ofanzivnim operacijama potpuno zaglibila u uličnim borbama za Vovčansk.

Rusija nije komentarisala te tvrdnje, ali jeste objavila da je preuzela kontrolu nad selom Andrejevka, jugozapadno od Bahmuta, u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 275 miliona dolara i planiraju da ga danas objave, prenose agencije.

Vladimir Putin odgovara na zamrzavanje ruske imovine konfiskacijom američke. Potpisao je dekret kojim se pokreće utvrđivanje i identifikacije američke imovine koja će biti upotrijebljena kao kompenzacija za oko 300 milijardi dolara ruskih fondova zamrznutih na Zapadu.

Dok se ruski lider bavi konfiskacijom, ukrajinski obavještajci traže Putinove “bunkere”. Navode da su informacije o bunkerima poznate i da se stalno ažuriraju. Međutim, obavještajna služba nije precizirala koliko tačno podzemnih skrovišta Putin ima.

Komentarišući riječi britanskog ministra odbrane Granta Šapsa da “Peking već pruža ili se sprema da pruži smrtonosnu pomoć Moskvi za rat protiv Ukrajine”, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je osudio “neosnovanu i neodgovornu kampanju klevetanja Kine”.

Posebno je istakao da informacije Londona nisu potvrđene čak ni u Sjedinjenim Američkim Državama.

12

avatar
1000
7
5
0
 
10
ĆiraЋира.ZelenskiCccČajdiš Penadiš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ћира.
Gost
Ћира.

Ovaj Orban ispade jedini pametan političar koji radi za interes svoje zemlje. Nemci i Francuzi su velikom problemu , privreda u padu a demonstracije na sve strane.sad će još i u rat da ih uvuku mladež da izgine.

Zelenski
Gost
Zelenski

Ko zeli pod rusku granatu trebace mu srece.Bolje je sa manje zivjeti i piti kaficu na miru a ne ukljucivati se u tudji rat

Ćira
Gost
Ćira

Ma Ruske granate nisu precizne , al dobićemo kamenolome kolko hoćemo.

Radunovo_katuni
Gost
Radunovo_katuni

Slava Ukrajini slava herijima!!!

Ћира.
Gost
Ћира.

Batali to druže no put pod noge pa u Ukrajinu daj svoj doprinos odbrani Evrope a i celog Sveta od Putinizacije.

Janko
Gost
Janko

Rat je neizbjezan.Pocece kao veliki konvencionalni a zavrsice kao nuklearni.Celnici i u EU i u Americi imaju jake nuklearne bunkete.Narod ce postradati.Oko 200 miliona ljudi ce samo u Evropi postradati.

Tara
Gost
Tara

Putin ubija svoj narod..kako bi prikazao da to radi Ukrajina.

Ћира.
Gost
Ћира.

Fašisti nisu narod to je zlo čovečanstva.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Jedan čovjek pri kraju životnog ciklusa uništava sve oko sebe,poslije mene potop.
Jeli moguće da nikog nema u toj ogromnoj zemlji da ovom pobjesnelom vremešnom monstrumu stane na put???????

Čajdiš Penadiš
Gost
Čajdiš Penadiš

Pa Evo Orban i Putin pokušavaju mu stati na put, ali ne pomaže, je Bajden je mnogo jači nego što misliš!

Ccc
Gost
Ccc

A sto ces, taj vremesni monstrum opet upravlja, pa ko zna, mozda i najjacom svjetskom silom, plus previse su novca poslali Ukrajini da bi se tek tako povukli, ali nadajmo se da ce se Bajden i ljudi oko njega dozvati vise pameti, i da ce samim tim prestati da ginu nevini ljudi.

Blok V
Gost
Blok V

Jedini ko je ruse zastavio je Katnić, i to je kada je sve završio tek tada rekao Milu, i ko u tu ne vjeruje taj četnik, sjećate li se te priče

Send this to a friend