Evropa

Zelenski posjetio istok Ukrajine, tenzije sve veće

Foto: Twitter

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je danas oblasti pogođene konfliktom na istoku zemlje, u vrijeme eskalacije tenzija i sve većeg straha od sukoba velikih razmjera.

Zelenski je rekao da želi da bude sa ukrajinskim vojnicima “u teška vremena u Donbasu” i dodao da je 23-godišnji ukrajinski vojnik sinoć ubijen u toj oblasti.

Sukob ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine, podržanih od Moskve, izbio je ubrzo nakon ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. U sukobu je poginulo više od 14.000 ljudi.

Zvaničnici Ukrajine i zapadnih zemalja prethodnih dana izražavaju zabrinutost zbog sve češćeg kršenja primirja u Donbasu, središtu ukrajinske industrije, kao i zbog gomilanja ruskih vojnika duž granice Rusije i Ukrajine.

Zelenski je optužio Rusiju da podiže tenziju i održao niz razgovora sa liderima zapadnih zemalja kako bi obezbijedio njihovu podršku.

Rusija odbacuje optužbe, navodeći da može da razmješta vojnike na svojoj teritoriji gdje god misli da je neophodno i ponavlja da oni nikoga ne ugrožavaju.

Moskva je optužila ukrajinske vlasti da pokušavaju da podignu tenzije na istoku zemlje zbog unutrašnjih političkih ciljeva.

Tokom današnjeg razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel ruski predsjednik Vladimir Putin je „skrenuo pažnju na provokativne poteze Kijeva koji namjerno teži raspirivanju tenzija“, saopštio je Kremlj.

Kabinet njemačke kancelarke je saopštio da je Merkel s Putinom razgovarala o povećanom prisustvu ruske vojske u oblasti blizu istoka Ukrajine i da je „pozvala na povlačenje nedavno razmještenih vojnika radi deeskalacije situacije“.

Send this to a friend