Evropa

Zelenski: Pozivam svjetske lidere da nas zaštite; Šolc: Pomogli smo Kijevu koliko smo mogli

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 821. dan. Dok Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska ofanziva u Harkovu pod kontrolom, Vladimir Putin predlaže mirovne pregovore koji odražavaju “trenutnu realnost na terenu“ napominjući da može imati posla samo sa legitimnim liderima u Kijevu. Stejt department najavio novi paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu vrijedan 275 miliona dolara. Dešavanja pratite na CdM-u.

Zelenski nakon napada na Harkov: Pozivam svjetske lidere da nas zaštite

Nakon smrtonosnog napada ruskih snaga na hipermarket u Harkovu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski večeras je pozvao svjetske lidere da obezbijede njegovoj zemlji veću zaštitu od vazdušnih napada.

“Kada govorimo svjetskim liderima da Ukrajina traži odgovarajuću zaštitu od vazdušnih napada, da je potrebna prava odlučnost da se obezbijedi efikasna zaštita života naših građana i da se ruski teroristi ne mogu ni približiti našim granicama, bukvalno govorimo o tome kako ne dozvoliti ovakve terorističke napade”, rekao je Zelenski u saopštenju, prenosi Kijev independent.

Najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 33 su povrijeđena u napadu, izvijestili su ukrajinski zvaničnici.

Dvojica ubijenih bili su radnici u hipermarketu.

U objavi na Telegramu, guverner oblasti Harkov Oleh Sinegubov rekao je da su dvije ruske navođene bombe pogodile zgradu, ubivši dvoje i izazivajući požar koji obuhvata 15.000 kvadratnih metara.

“Ukoliko bismo imali više odgovarajućih modernih sistema za zaštitu od vazdušnih napada i vazduhoplova, ruska vazdušna flota već bi pretrpjela isti kolaps kao njihova Crnomorska flota. I ruski terorizam bi prosto postao nemoguć”, dodao je on.

Šolc: Pomogli smo Kijevu koliko smo mogli

Njemačka je pružila Kijevu svu vojnu pomoć koju je mogla, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi portal “N-tv”.

Autor članka podsjeća da je Njemačka do sada isporučila Ukrajini oružje vrijedno 28 milijardi eura, kao i dva sistema PVO “patriot”.

“Zaista smo po tom pitanju dostigli granice mogućeg… Naša odgovornost je da pomognemo Ukrajini u njenoj odbrambenoj borbi, istovremeno izbjegavajući da se sukob pretvori u rat Rusije i NATO,” rekao je Šolc.

U tom kontekstu on je ponovio da Berlin nije spreman da isporuči Kijevu rakete dugog dometa “taurus” koje Ukrajina traži.

Berlin je juče objavio o slanju novog paketa pomoći Kijevu koji, između ostalog, uključuje tenkove “leopard 1”, dronove i 8.500 granata kalibra 155 mm.

“Špigel” je pisao da je Ukrajina od Njemačke dobila i četvrti sistema “iris-T”..

Mađarska blokirala isplatu Ukrajini od zamrznute imovine Rusije

Mađarska je blokirala odobrenje Evropske unije da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, reklo je pet ambasadora zemalja članica EU za Fajnenšal tajms.

Ovi ambasadori su u srijedu prisustvovali sastanku na kojem se ambasador mađarske usprotivio dogovoru EU da se koriste sredstva dobijena od zamrznute ruske imovine vrijedne 190 miliona eura za kupovinu oružja za Ukrajinu, prenosi Pravda.

“Za sada, oni (Mađari) će blokirati sve povezano sa vojnom pomoći Ukrajini”, rekao je jedan od neimenovanih ambasadora, ocjenjujući da će takav stav Budimpešte opstati do junskih izbora za Evropski parlament.

Prema drugom izvoru, Budimpešta je pristala da ne uloži veto, već samo da odloži implementaciju prijedloga EU uskraćivanjem podrške, a zbog ponude koja joj je ponuđena prema kojoj njen dio sredstava od zamrznute ruske imovine neće biti korišćen za podršku Ukrajini.

Evropske diplomate se nadaju da će pronaći način da razriješe ovaj problem prije jula, za kada je zakazana isplata novca Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi eura, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir. Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini, prenosi Tanjug.

Zelenski: Ukrajina povratila teritorije u oblasti Harkova od ruske vojske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da je ukrajinska vojska uspjela da povrati teritorije koju su prethodno zauzele ruske trupe u oblasti Harkova na sjeveroistoku zemlje.

U svom video obraćanju u petak uveče Zelenski je rekao da su „naši vojnici uspjeli da preuzmu borbenu kontrolu nad graničnim područjem gdje su ušli ruski okupatori“.

Komentari Zelenskog u suprotnosti sa onima koje su dali ruski zvaničnici. Član Donjeg doma ruskog parlamenta Viktor Vodolacki, rekao je da ruske snage sada kontrolišu više od polovine grada Vovčanska, pet kilometara unutar granice, prenijela je ruska državna novinska agencija Tass.

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je u jednom od gradskih okruga odjeknula eksplozija.

Nešto ranije, u granatiranju Harkovske oblasti ranjen je muškarac, rekao je Oleg Sinjnegubov, šef regionalne vojne administracije.

Odgovor Državne dume na Stoltenbergov poziv

Poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukinu neka ograničenja za udare na rusku teritoriju je sulud, rekao je poslanik Državne dume iz regiona Krim, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet.

“Stoltenbergov poziv diktira opsesija ratom i želja da se po svaku cijenu naudi Rusiji, ne razmišljajući o mogućim katastrofalnim posljedicama po stanovništvo zapadnih zemalja“, rekao je Šermet.

Kako je istakao, generalni sekretar alijanse čini sve da još više rasplamsa sukob, istovremeno pretvarajući Evropu “u bure baruta”.

Poljanski: Rusija i Ukrajina veoma daleko od napretka ka pregovorima

Rusija i Ukrajina su u ovoj fazi “krajnje udaljene” od praktičnih koraka ka pregovorima o rješavanju sukoba, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

“U ovoj fazi, mi smo veoma daleko od bilo kakvog praktičnog napretka ka pregovorima, a razlozi za to su sasvim jasni, prije svega, režim u Kijevu i njegov lider zabranjuju ulazak u bilo kakve pregovore sa Rusijom, to je zakonski utvrđeno na kraju 2022. godinje”, rekao je Poljanski u intervjuu za RIA Novosti.

On je dodao da je predlog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog poznat kao “formula mira” nerealan ultimatum Rusiji i da Moskva nema nijedan razlog da o tome raspravlja.

Prema ocjeni Poljanskog, ta platforma predstavlja “određenu vrstu ultimatuma” i nema apsolutno nikakvog razloga da bilo ko u svijetu o tome raspravlja, posebno Rusija.

Moskva: Uništena dva drona iznad Belgorodske i jedan iznad Kurske oblasti

Ruske PVO snage noćas su uništile dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i jedan dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kijev: Raketni udar na Harkovsku oblast

Ruska vojska je izvela četiri raketna udara na Harkov i Harkovsku oblast, saopštio je portparol harkovskog regionalnog tužilaštva Dmitro Čubenko, prenosi Ukrinform.

Prema preliminarnim informacijama, Harkov je gađan projektilima S-300.

Stoltenberg: Ukrajincima treba dozvoliti upotrebu NATO oružja za mete unutar Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

”Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu”, rekao je Stoltenerg u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsjednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije učekivao da udar dovede do proboja front.

”Oni će nastaviti da guraju i nastavljaju da dobijaju neku marginalnu poziciju, i spremni su da plate veoma visoku cijenu za ove marginalne dobitke”, zaključio je Stoltenberg .

Upozorio je da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

”Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo vidjeli ništa slično tome”, naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

”Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar”, ocijenio je Stoltenberg.

Obnoviti mirovne pregovore

Strateško partnerstvo, savezništvo i integracija unutar konfederalnog entiteta, Saveza Rusije i Belorusije, ključne su riječi koje su se čule na susretu Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. U fokusu dvojice predsjednika bili su bezbjednost i vojni manevri sa taktičkim nuklearnim oružjem. Minsk će učestvovati u simulaciji priprema za lansiranje manjih bojevih glava.

Pozivajući se na neimenovane ruske izvore navodno bliske Putinovom okruženju, Rojters prenosi da je ruski predsjednik voljan da trenutni zamah na frontu iskoristi da zaustavi rat.

Putin je rekao u Minsku da je potrebno obnoviti mirovne pregovore u Ukrajini, ali da će Moskva može imati posla samo sa legitimnim liderima u Kijevu, navodeći da je mandat Volodimira Zelenskog istekao.

Ruski lider je takođe rekao da razgovori moraju da odražavaju “trenutnu realnost na terenu“.

Zelenski je više puta ranije istakao da mir pod Putinovim uslovima – nije osnov za pregovore. Obišao je region Harkova, gdje od početka maja traje ruska ofanziva. Moskva je najavila da će uspostaviti ”sigurnu zonu” dovoljno duboko u Harkovskoj oblasti.

Predsjednik Ukrajine tvrdi da su kijevske snage obezbijedile “borbenu kontrolu“ nad dijelom Harkovske oblasti koje trpe pritisak ruskih trupa.

Stejt department je najavio novi paket američke vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 275 miliona dolara za trupe koje se bore u oblasti Harkova.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
Ћира.JankoZapravoTechno Pop
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ћира.
Gost
Ћира.

Zelenski samo plače, ko ga to sprečava da direktno potraži NATO trupe da zaštiti Ukrajinu. Kad je mogla Sirija .

Janko
Gost
Janko

Jedini orban,melani,slovaci holandjani vide dje ovo vodi ursuli je jedino bitna fotelja posle junskih izbora!

Zapravo
Gost
Zapravo

Rusija je upala u mišolovku, koju joj Zapad sprema već 35 godina. Zapravo, nije upala, nego namjerno uskočila.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Stoltenberže NATO pakta kneže
Nemoj posle natovci da bježe

Send this to a friend