Evropa

Zelenski: Prošle nedjelje skoro 1000 ruskih napada; Rjabkov: SAD bi se mogle suočiti s fatalnim posljedicama

Foto: EPA

Rat u Ukrajini – 831. dan. Borbe se vode na istoku i jugu zemlje, najžešće u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je PVO oborila dva ukrajinska aviona “mig-29”, kao i da je zauzela Umansko. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje da će više od 100 zemalja i organizacija učestvovati na mirovnoj konferenciji sredinom mjeseca u Švajcarskoj, uprkos naporima Kine da je omete. Dešavanja pratite na CdM-u.

Rjabkov: SAD bi se mogle suočiti s fatalnim posljedicama

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je rekao da bi se SAD mogle suočiti s “fatalnim posljedicama” ako budu ignorisale upozorenje Moskve da ne dopusti Ukrajini korišćenje naoružanja kojim je snabdijeva da napada ciljeve unutar ruske teritorije.

Rjabkov je govorio o prošlonedjeljnoj odluci američkog predsjednika Joea Bidena da odobri Kijevu da američkim naoružanjem gađa mete u Rusiji ako su one bile dio napada na ukrajinsku regiju Harkov.

“Htio bih upozoriti američke čelnike o pogrešnim procjenama koje bi mogle imati fatalne posljedice. Iz nepoznatih razloga oni podcjenjuju ozbiljnost odgovora koji bi mogli dobiti”, rekao je Rjabkov za rusku novinsku agenciju RIA-u.

Zelenski: Rusija samo tokom protekle nedjelje gađala Ukrajinu više od hiljadu puta raznim oružjem

Ruske snage su samo tokom prošle nedjelje pogodile Ukrajinu skoro 1.000 puta raznim oružjem, uključujući rakete, dronove i avionske bombe, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas na Telegramu.

„Potpuno zanemarivanje ljudskih života i stalni teror je ono što Rusija pokušava da širi”, rekao je Zelenski.

Rumunija razgovara o transferu “patriota” u Ukrajinu

Rumunski premijer Marsel Čolaku izjavio je za Euronjuz da ta država razgovara o transferu američkog protivvazdušnog raketnog sistema “patriot” Ukrajini.

Pojasnio je da, ako se donese odluka o premještaju, to mora da odobri Vrhovni savjet narodne odbrane.

“Prije svega, specijalisti moraju da govore. To ne znači da ako sistem pokriva dio Ukrajine, onda ne pokriva Rumuniju. Poenta je da specijalisti sjednu za pregovarački sto i pronađu najbolja rješenja… Dakle, u ovom trenutku predlog je u fazi analize“, objasnio je on.

Rumunski premijer je istakao da se o tome neće javno razgovarati, a konačna odluka neće oslabiti bezbjednost zemlje.

“Znam da je ovo zanimljiva tema. Napravio bih udarnu vijest, ali mislim da smo dostigli političku zrelost da izbjegavamo takve stvari o tako važnim pitanjima”, rekao je Čolaku.

Zelenski u posjeti Filipinima

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u zvaničnu posjetu glavnom gradu Filipina, Manili, gdje se sastao sa predsjednikom Ferdinandom Markosom mlađim i razgovarao o bilateralnim odnosima.

“Zahvalan sam Filipinima na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, na jasnom stavu u vezi sa agresijom Rusije na našu zemlju i na podršci važnim rezolucijama UN. Ukrajina namjerava da ove godine otvori ambasadu u Manili radi jačanja bilateralne saradnje”, naveo je Zelenski.

Razgovarali su o inauguracionom Globalnom mirovnom samitu i značaju predstavljanja zemalja jugoistočne Azije na njemu. Cijenimo što će Filipini učestvovati na Samitu.

Takođe, dvojica predsjednika su razgovarala i posebno o izvozu ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na Filipine.

Ruski napad na Harkovsku oblast, jedna osoba poginula

U posljedicama ruskih raketnih napada u Čugujevskom okrugu, jedan čovjek je poginuo, a dvije osobe su povrijeđene, objavio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkov Oleg Sinegubov.

“Poslije ponoći okupatori su izvršili masovne raketne napade na naselje Zmijevska – najmanje pet. Pogođena je teritorija rekreativnog kompleksa, jedan civil je ubijen, podaci se utvrđuju“, navodi se u objavi.

Njemačka dala “patriot”, Kijev može da obara avione iznad ruske teritorije

Njemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri njemačkom Ministarstvu odbrane izjavio je da je Njemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem “patriot” koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

”Sasvim je moguće da će se sistemi Patriot sada koristiti i u oblasti Harkova i nad Rusijom. Oni se mogu koristiti u okviru međunarodnog prava”, rekao je general za njemačku televiziju ARD.

On nije precizirao da li je Ukrajina do sada koristila te sisteme da gađa ciljeve iznad ruske teritorije.

Prethodno je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus saopštio da je Berlin odlučio da sredinom aprila pošalje treći paket “patriota” Kijevu.

Ranije je i američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da su SAD odobrile da Ukrajina upotrijebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu istakao da je američki predsjednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage posljednjih nekoliko nedjelja pojačale napade na grad Harkov na sjeveroistoku Ukrajine.

Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona “mig 29”, kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u Donjeckoj oblasti.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja da traži pomoć i međunarodnu podršku. U Singapuru je prisustvovao godišnjem bezbjednosnom samitu. Sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom razgovarao je o hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

Zelenski je rekao da je zahvalan SAD što su Kijevu dozvolile da koristi artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji je isporučen u regionu Harkova, ali je dodao da to nije dovoljno.

Istovremeno, najavljuje da će više od 100 zemalja i organizacija učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, uprkos naporima Kine da je omete.

Kina je ranije saopštila da neće učestvovati na samitu ako Rusija nije pozvana. Kako javljaju mediji, kineski ministar odbrane nije bio u sali kada je govorio Zelenski.

Ni Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije.

6

avatar
1000
4
2
0
 
5
posmatraHogarAlooooMarkoLovcenska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aloooo
Gost
Aloooo

U odnosu na ono sto Izrael radi u Gazi Rusija je majka Tereza u ovom ratu.

Hogar
Gost
Hogar

Nadam se da će slobodni svijet nastaviti da ignoriše nuklearne prijetnje pjanih rusa.Stvari su otišle previše daleko,Rusija mora bit poražena ili neka gori sve,čitava planeta.Ionako bi za koju godinu,ako bi se popuštilo pred tom nuklearnom ucjenom.
#čak i ako detoniraju taktičku nuklearnu treba i dalje ignorisat.

posmatra
Gost
posmatra

Mislim da ti i zelenski trebate u rov onda bi ukrajina imala malo sanse.a normalan svet da nastavi da zivi svojim zivotom koji bira

Marko
Gost
Marko

cijeli NATO savez sa svojim naoruzanjem protiv Rusije i Rusija opet dominira. Jos je sad Kina otvoreno stala na stranu Rusije tako da je to to.

Prejaka je Rusija!

Hogar
Gost
Hogar

To možda ako bi “po srBski” izvrtali činjenice.Ovako ide,Rusija je izvršila agresiju na Ukrajinu a pomažu je Iran,S.Koreja,Kina.
Ukrajinci odolijevaju znatno većem,jačem i brojnijem neprijatelju.Ne bi bez vojne pomoći zapada ali ‘zalud bi bila i pomoć da nijesu tako hrabri.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Berlin postaje veoma zanimljiva meta !!!

Send this to a friend