Evropa

Zelenski: Ruskim sportistima ne dozvoliti nastup na Olimpijskim igrama

Volodimir Zelenski/ foto: EPA - EFE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom kazao je kako ruskim sportistima ne bi trebao biti dopušten nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

“Posebno sam insistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebali imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu”, izjavio je Zelenski nakon telefonskog razgovora s Makronom.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara prošle godine, tri dana nakon zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

“Želimo jaku ukrajinsku ekipu u Parizu”

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) brzo je suspendovao Rusiju i Bjelorusiju, jer je invazija krenula s teritorije Bjelorusije, a u novogodišnjoj poruci je predsjednik MOO-a Thomas Bach rekao kako želi da sportske sankcije budu produžene i tokom 2023. godine.

“Sankcije protiv ruskih i bjeloruskih država i vlada ostaće čvrsto na snazi. Želimo jaku ukrajinsku ekipu na OI u Parizu 2024. i ZOI u Milanu 2026. godine”, rekao je Bach podsjećajući na potpunu posvećenost MOO-a i čitavog olimpijskog pokreta u korist ove solidarnosti.

Zelenski je i Bachu izrazio svoje čvrsto protivljenje stavu Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora koji su se sredinom decembra zauzeli za učešće ruskih i bjeloruskih sportista na OI u Parizu pod uslovom da ne nose obilježja svojih zemalja.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
CrnogoracMiso
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

🤣🤣🤣🤣hahahaha

Miso
Gost
Miso

A nemijesanje sporta i politike?

Send this to a friend