Evropa

Zelenski: Upotreba zapadnog oružja za napad na Rusiju je pitanje vremena; Belgija neće dozvoliti Kijevu da koristi njenu vojnu opremu van Ukrajine

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini – 828. dan. Predsjednik Džozef Bajden dozvolio je Kijevu da američko oružje koristi za napad na Rusiju, ali samo u blizini regiona Harkova, citiraju američki mediji zvaničnike. Moskva će isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namjerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve, poručio je šef diplomatije Sergej Lavrov. Dešavanja pratite na CdM-u.

De Kro: Belgija neće dozvoliti Kijevu da koristi njenu vojnu opremu izvan Ukrajine

Belgija neće dozvoliti Kijevu da koristi njenu vojnu opremu izvan Ukrajine, izjavio je premijer Aleksandar De Kro tokom posjete Bijeloj kući.

„On je rekao da Belgija neće dozvoliti Ukrajini da koristi njenu vojnu opremu izvan Ukrajine“, navodi se u saopštenju američke administracije.

Belgija je najveći snabdjevač Ukrajine borbenim avionima „F-16“, naglasio je De Kro uoči posjete Americi.

Belgija će Ukrajini isporučiti 30 aviona „F-16“ do 2028. godine, a očekuje se da će prvi avion stići prije kraja ove godine, rekla je ranije ove sedmice belgijska ministarka spoljnih poslova Hadža Labib.

Rusija će smatrati da isporuke američkih borbenih aviona „F-16“ Ukrajini predstavljaju nuklearnu prijetnju, rekao je „Sputnjiku“ ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Medvedev: NATO će dobiti ruski odgovor takve sile da neće moći da se odupre uvlačenju u sukob

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas države Zapada koje su Ukrajini odobrile upotrebu svog oružja velikog dometa na ruskoj teritoriji, da će „dobiti odgovor takve destruktivne sile, da sama Alijansa (NATO) jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob“.

Medvedev je u poruci objavljenoj preko aplikacije Telegram dalje upozorio da „to, nažalost, nije zastrašivanje ili nuklearni blef. Aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija se po najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija moći primijenljivog naoružanja NATO-a. Dakle: danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu“.

On je obrazložio da države Zapada „moraju jasno da razumijeju sljedeće“ što je naveo u tri tačke.

Prva je da „sva njihova vojna tehnika i specijalisti koji se bore protiv nas (Rusije) biće uništeni kako na teritoriji Ukrajine, tako i na teritoriji drugih zemalja, ako se odatle izvrše napadi na rusku teritoriju“.

Druga tačka je da „Rusija polazi od činjenice da svo dalekometno oružje koje koristi Ukrajina, već sada direktno kontroliše vojno osoblje zemalja NATO-a. To uopšte nije “vojna pomoć”, već je to učešće u ratu protiv nas (Rusije). I takvi njihovi postupci mogu postati Casus Belli (uzrok rata)“.

Treća tačka je da će „NATO morati da odluči kako da kvalifikuje posljedice mogućih uzvratnih udara (Rusije) na opremu/objekte/vojno osoblje pojedinih zemalja tog bloka u kontekstu Članova 4. i 5. Vašingtonskog ugovora“ NATO-a iz 1949. o tome da svi zajedno moraju da brane članicu koja bude napadnuta.

Medvedev je dalje u vezi s tim napisao da, „po svoj prilici, rukovodstvo NATO-a želi da se pretvara da je riječ o suverenim odlukama pojedinih zemalja Sjevernoatlantske alijanse da podrže režim Kijeva i da nema razloga da se ovdje primjenjuje pravilo Ugovora iz 1949. o kolektivnoj samoodbrani“.

“To su opasne i štetne zablude – napisao je Medvedv i nastavio: „Takva “individualna pomoć” zemalja NATO-a protiv Rusije, bilo da se radi o kontroli njihovih krstarećih raketa dugog dometa ili slanju kontingenta trupa u Ukrajinu, predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba“.

“Bivša Ukrajina i njeni NATO saveznici dobiće odgovor takve destruktivne sile da sama Alijansa jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob”, upozorio je Medvedev.

Zatim je ukazao da upotreba (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja takođe može biti pogrešno proračunata, a to bi, navodi on, bila fatalna greška.

“Uostalom, kako je ispravno primijetio predsjednik Rusije (Vladimir Putin), evropske zemlje imaju veoma veliku gustinu naseljenosti. A za one neprijateljske zemlje koje su dalje od područja pokrivanja (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja, konačno postoji strateški potencijal”, istakao je Medvedev, ali ga nije naveo.

Tekst je zaključio tako što je naveo da to piše „nije zastrašivanje ili nuklearni blef“, da se „aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija po najgorem mogućem scenariju“, da „postoji stalna eskalacija moći primjenljivog naoružanja NATO-a“, te da zato „danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu“ koju je nagovijestio.

Rusija i Ukrajina razmijenile 150 zarobljenika

Razmjenom zarobljenika četvoro civila i 71 vojnik vraćeni su u Ukrajinu, 31. maja 2024.

Rusija i Ukrajina održale su prvu razmjenu zarobljenika u gotovo četiri mjeseca, pri čemu je svaka strana razmijenila po 75 ljudi.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je razmjenu od 31. maja u objavi na Telegramu, prenosi RSE na engleskom jeziku.

On je rekao da su četiri civila i 71 vojnik vraćeni u Ukrajinu, dodajući da rade na daljim razmjenama zarobljenika.

Rusko ministarstvo odbrane zasebno je najavilo povratak 75 ruskih vojnika iz Ukrajine.

U razmjeni su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati, kazalo je rusko Ministarstvo.

Istog dana, Rusija i Ukrajina razmijenile su tijela poginulih.

Iz ruske Dume su rekli da je Ukrajina predala 45 tijela mrtvih ruskih vojnika.

Ukrajinski koordinacioni stožer za postupanje s ratnim zarobljenicima saopštio je da je u Ukrajinu vraćeno 212 poginulih vojnika.

Posljednja razmjena zarobljenika između Ukrajine i Rusije održana je u februaru.

Lisnjak: Ukrajinske snage pucale na civile tokom evakuacije iz Volčanska

Ukrajinski militanti izveli su ciljano granatiranje civila koji su pokušavali da se evakuišu iz Volčanskog okruga u oblasti Harkov, izvijestio je zamjenik šefa ruske vojno-civilne administracije Jevgenij Lisnjak.

Naveo je da je u napadu ranjeno 12 civila koji se nalaze na liječenju u medicinskim ustanovama Ruske Federacije.

Njemačka dozvolila Kijevu da njenim oružjem napadne Rusiju u Harkovskoj oblasti

Njemačka je dozvolila upotrebu svog oružja za udar na položaje Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije u oblasti Harkov, saopštio je zvanični predstavnik vlade Štefen Hebeštajn.

Pojasnio je da Kijev ima pravo da se “odbrani” u skladu sa međunarodnim pravom.

“U tu svrhu, Ukrajina takođe može da koristi oružje koje je isporučeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama, uključujući i ono koje mi isporučujemo“, rekao je Hebeštajn.

Zelenski: SAD dozvolile upotrebu američkog oružja na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije.

Zelenski je rekao u intervjuu za Gardijan, da je dvosmislenost Bijele kuće koštala života i pozvao je američkog predsjednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj “eskalaciji” sa Moskvom.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je upotreba bilo kakvog zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju samo pitanje vremena.

„Mislim da je upotreba bilo kog oružja, zapadnog oružja, na teritoriji Rusije pitanje vremena“, rekao je Zelenski.

Medvedev: Ukrajina i njeni saveznici da se spreme na razarajući odgovor

Zemlje NATO-a koje su odobrile napad svojim oružjem na rusku teritoriju treba da budu svjesne da će njihova oprema i stručnjaci biti uništeni ne samo u Ukrajini, već i na bilo kojem mjestu odakle je ruska teritorija napadnuta, upozorio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Naveo je da će Ukrajina i njeni saveznici dobiti “razarajući odgovor” na potencijalnu upotrebu zapadnog oružja sa dugim dometom za napad na rusku teritoriju.

“Ukrajina i njeni saveznici iz Alijanse dobiće odgovor takve razarajuće snage da NATO jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob”, ističe Medvedev.

Dodaje da Moskva polazi od toga da svo oružje dugog dometa koje je dato Ukrajini već direktno kontroliše vojno osoblje zemalja NATO.

“To uopšte nije ‘vojna pomoć, već učešće u ratu protiv nas”, rekao je Medvedev.

Moskva: Rusija i Ukrajina razmijenile 150 ratnih zarobljenika

Rusija i Ukrajina su razmijenile ratne zarobljenike, pri čemu je svaka strana predala po 75 ljudi u skladu sa sporazumom koji su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Kao rezultat pregovaračkog procesa, 75 ruskih vojnih lica, koji su bili suočeni sa smrtnom opasnošću u zatočeništvu, vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima, a zauzvrat je prebačeno 75 ratnih zarobljenika Oružanh snaga Ukrajine”, navodi se u saopštenju Moskve.

Šef NATO-a odbacuje ruska upozorenja o eskalaciji

Šef NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je upozorenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije.

“Svaki put kada saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsjednik Putin pokušava da nam zaprijeti da to ne radimo”, rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je rekao da je Alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja na eskalaciju.

“I eskalacija… pa, Rusija je eskalirala invazijom na drugu zemlju”, kaže Stoltenberg.

Njemačka je saopštila da bi Ukrajina mogla da koristi oružje koje je isporučio Berlin da se odbrani od napada pokrenutih iz unutrašnjosti Rusije na ukrajinski sjeverni pogranični region oko grada Harkova, u skladu sa međunarodnim pravom.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorava da svaka nedjelja više “približava ratu”, a da Evropa sebi “možda približava ruske snage” finansiranjem ukrajinskih napada na rusko tlo.

Hiljade ukrajinskih zatvorenika podnose molbu da se pridruže vojsci

U nastojanju da popuni sve tanje redove svoje pješadije, Ukrajina se okrenula regrutovanju zatvorenika da se pridruže borbi protiv Rusije, a do sada se prijavilo više od četiri hiljade zatvorenika.

Ministar pravde Ukrajine kaže da bi moglo biti mobilisano do 20.000 zatvorenika.

Prema sporazumu koji je vlada ponudila, zatvorenici će biti oslobođeni preostale kazne, bez obzira na dužinu, ako pristanu da služe vojsku bez odsustva do kraja rata.

U tom trenutku bi im bio odobren uslovni otpust.

SBU uhapsila ženu osumnjičenu za špijunažu

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je u Krivom Rogu ženu pod sumnjom da je kao ruski obavještajac špijunirala ukrajinsku vojsku tokom borbi za Avdejevku u februaru ove godine.

Prema tvrdnjama SBU, ona je informacije koje je dobila putem aplikacije “Mesindžer” poslala svojoj sestri, ljekarki ruske grupe koja je učestvovala u napadima na ukrajinski grad.

Rođak optužene navodno je te informacije potom dostavljao vojnoj obavještajnoj službi Ruske Federacije, prenosi Ukrinform.

SBU navodi da su ruske snage koristile ove informacije da planiraju borbene operacije za zauzimanje Avdejevke.

Osumnjičena je privedena u iznajmljenom stanu za raseljene, a tokom preteresa pronađen je mobilni telefon sa dokazima o njenoj obavještajnoj i subverzivnoj djelatnosti u korist Rusije, navodi ukrajinska agencija.

Trenutno je u pritvoru, a prijeti joj kazna do osam godina zatvora.

Moskva: Ukrajinska vojska se povukla osam do devet kilometara u regionu Harkova

Ukrajinske snage povukle su se osam do devet kilometara u ključnim oblastima u regionu Harkova, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov prenosi Interfaks.

Belousov je rekao da su ruske snage preuzele kontrolu nad više od 28 naselja u Ukrajini u maju i zauzele ukupno 880 kvadratnih kilometara do sada ove godine.

Kaže da Rusija deluje srazmerno pretnjama svojoj bezbjednosti.

Kina zahtjeva međunarodnu konferenciju na kojoj bi učestvovali i Moskva i Kijev

Kina zahtjeva međunarodnu mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovali i Rusija i Ukrajina, koja je “poštena” i “nepristrasna” i nije naklonjena nijednoj strani, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

“Kina pridaje veliki značaj Švajcarskoj koja je domaćin prvog mirovnog samita u Ukrajini i sarađuje sa švajcarskom stranom i svim uključenim stranama od početka ove godine”, rekao je portparol ministrstva Mao Ning poslije informacija da Kina neće biti dio konferencije u Švajcarskoj.

Kijev: Uništen energetski objekat u glavnom gradu

Ruski raketni napad tokom noći je uništio energetski objekat u Kijevu i oštetio električnu mrežu, saopštila je energetska kompanija DTEK putem Telegrama.

Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija saopštava da je napajanje većine zgrada pogođenih napadom obnovljeno uz pomoć rezervnih izvora, ostavljajući oko 10 privatnih kuća i jedno preduzeće bez struje.

Moskva: Pogođeno naftno skladište u Krasnodaru, ima povrijeđenih

Skladište nafte u Krasnodarskom kraju je zapaljeno, usljed ukrajinskog vazdušnog udara na naftna postrojenja, saopštio je gubernator južnog ruskog regiona.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su PVO sistemi uništili pet ukrajinskih raketa i 29 dronova iznad Krasnodarskog kraja.

“Situacija je ozbiljnija u regionu Temrjuk – infrastruktura tamošnjeg skladišta nafte je oštećena vazdušnim udarom – tri rezervoara sa naftnim derivatima su oštećena i gore”, objavio je gubernator Krasnodara Venijamin Kondratjev na Telegramu.

Navodi da ima povrijeđenih.

“Požar se sada gasi… Nažalost, povrijeđenih ima među radnicima naftnog skladišta”, kaže guverner Krasnodara.

Ruske snage izvele raketni napad na Kijev, nema žrtava

Ruske snage izvele su raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usljed pada fragmenata projektila izbio je požar u jednoj zgradi koja nije naseljena.

Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

Rojters: Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog mjeseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Rojters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih djelova svijeta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

Jedan od izvora Rojtersa je rekao da je Kina ove nedjelje obavijestila diplomate da su uslovi za učešće Pekinga koji nisu ispunjeni uključivali da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, ravnopravno učešće svih strana i pravednu diskusija o svim predlozima.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdila vijest.

U ruskom napadu na Harkov tri osobe poginule, 16 povrijeđenih

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povrijeđeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov naveo je da su među povrijeđenima medicinski tehničar i 12-godišnji dječak.

 Bajden odobrio Ukrajini da američkim oružjem udari na Rusiju

Američki predsjednik Džozef Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi oružje koje su isporučile Sjedinjene Američke Države za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, prenose američki mediji zvaničnike, javlja BBC.

“Predsjednik je nedavno naložio svom timu da osigura da Ukrajina može da upotrijebi američko oružje za suzbijanje vatre u Harkovu kako bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje napadaju ili se spremaju da napadnu“, citira sajt Politiko jednog neimenovanog američkog zvaničnika.

I Danska je dozvolila Kijevu da Rusiju gađa lovcima F-16, koje će joj ta zemlja isporučiti.

Ipak, Italija nikada neće slati vojnike u Ukrajinu, a oružje koje je isporučila Kijevu ne bi trebalo da se koristi na teritoriji Rusije, ističe italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Novu pomoć u naoružanju Kijevu, vrijednu pola milijarde eura, najavljuje njemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je bio u nenajavljenoj posjeti Odesi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto upozorava da je dozvola za udar suluda ideja.

“Mislim da je ovo suluda ideja jer će, kao što smo vidjeli do sada, Rusija odgovoriti. Rusiji ne nedostaje municije i opreme, oni će se više puta odazvati“, naglasio je Sijarto.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručuje da će Moskva isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, da je taj vojni blok spreman na sve.

Rusija je, podsjetio je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom prijetnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Oleksandr Sirski upozorava da Rusija gomila svoje snage blizu sjevernog dijela oblasti Harkov, ali smatra da nema još uvijek dovoljan broj da bi izvela veliki napad u toj oblasti.

Predsjednik Vladimir Putin poručuje da će se i Donjecka i Luganska Narodna Republika kao i Hersonska i Zaporoška oblast razvijati u sastavu Ruske Federacije.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
GrađaninKratko-jasnoVeliborPosmatra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Zelenski i NATO svjesno izazivaju direktan sukob sa Rusijom. Ako su svjesni potpisaće mirovni sporazum i da se počne sa povlačenjem ruske vojske iz Ukrajine i onda da se obnavlja razorena Ukrajina. Jedino tako.

Kratko-jasno
Gost
Kratko-jasno

Ukrajina dobra, Rusija loša. Dobro na kraju pobjeđuje. Kraj priče.

Velibor
Gost
Velibor

Bilo bi “interesantno” dok su Amerikanci napadali Irak, Avganistan ili bilo koju drugu zemlju, a Rusi ili Kinezi im daju oruzije koje moze da napadne Ameriku…

Posmatra
Gost
Posmatra

Zanimljivo ce biti kad nato istruktori nato oruzijem pocnu sad da napadaju Rusiju..kakav li ce biti Ruski odgovor videcemo valjda nece otici sve ovo predaleko..alo vodi ka tome.tako to obicno krene dok ne uhvati maha posle nema povratka

Send this to a friend