Evropa Na putu ka jednakosti

Žene u Evropskoj uniji zarađuju 16 odsto manje od muškaraca

U Evropskoj uniji žene, u prosjeku, zarađuju 16 odsto manje od muškaraca, a ta je brojka za 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

Komesari EU navode u saopštenju da je prije 60 godina načelo ravnopravnosti plata upisano u evropske ugovore, ali da žene širom Evrope još ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima.

Predsjednik Evropske komisije Ursula von der Lejen obećala je zakon o transparentnosti plata u prvih sto dana svoga mandata.

Ona je sastavila svoj tim sa ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, ali je tri njena kandidata odbio Evropski parlament, pa ta ravnopravnost u Evropskoj komisiji opet neće biti moguća.

Studija EU instituta EIGE svojevremeno je razvila indeks po kojem se ocjenjuju sve zemlje članice Unije na skali od 0 do 100.

Pri tome se uvažavaju različita životna područja kao što su rad, novac, znanje, vrijeme, moć i zdravlje.

Studija je pokazala da postoje znatne razlike u ravnopravnosti polova u 28 zemalja članica.

Skandinavske zemlje Švedska i Danska najbolje su u oblasti polova, dok su istočnoevropske zemlje u donjoj trećini tabele.

Posljednja i najlošija u toj oblasti je Grčka.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SejofeGro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sejo
Gost
Sejo

A kako to zivota ti. Pa evo moja koleginica da sazna da sam primio platu 5e veću, oko bi mi iskopala kašikom! I meni i direktoru.

feGro
Gost
feGro

Skandalozno!

Send this to a friend