Evropa

Zvanično počela trka za nasljednika Tereze Mej

Prva faza trke za nasljednika Tereze Mej zvanično je počela danas predajom kandidatura koje treba da podrži osam poslanika.

Bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson favorit je za nasljednika na čelu Konzervativne stranke nakon što je Mej u petak podnijela ostavku zbog neuspjeha njenog sporazuma o Bregzitu u parlamentu.

Mej će ostati na poziciji premijerke dok se ne nađe njen zamjenik.

Ministar za okolinu Majkl Gouv i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant zvanično su danas pokrenuli svoje kampanje i smatraju se glavnim konkurentima Džonsonu.

Međutim, kampanja Gouva je potonula preko vikenda kada je priznao da je uzimao kokain nekoliko puta dok je radio kao novinar prije 20 godina.

Hant je u međuvremenu, pokušavajući da naglasi svoje pregovaračke vještine, rekao da mu je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da će Evropska unija biti “spremna na nove pregovore” o sporazumu o Bregzitu s novim britanskim liderom.

Britanija bi trenutno trebalo da izađe iz EU-a do 31. oktobra, te će uslovi izlaska biti jedno od ključnih pitanja u trci za lidera Konzervativne stranke.

Džonson je zauzeo čvršći pristup nego Gouv i Hant tvrdeći da će izvesti Britaniju bez sporazuma i da će odbiti da plati “račun za razvod” u iznosu od 39 milijardi funti, ako EU ne ponudi bolje uslove.

Kandidature u trci za naslednika se zatvaraju u pet popodne. Ukupno je 11 zvaničnika objavilo da će se kandidovati, uključujući ministra unutrašnjih poslova Sadžida Džavida i bivšu predsjednicu Donjeg doma Odri Lidsom.

Send this to a friend