Svijet

Larijani: Bilo kakva odluka protiv sporazuma, uvreda za UN

Foto: vox.com

Predsjednik iranske skupštine Ali Larijani, izjavio je da bi bilo kakav potez SAD-a protiv nuklearnog sporazuma sa Iranom bio uvreda Ujedinjenih naroda.

On je to rekao tokom službene posjete Rusiji, a uoči najavljene odluke američkog predsjednika Donalda Trampa o poštovanju Iranskog sporazuma o nuklearnom naoružanju, prenosi AP.

Larijani je kazao da je sporazum dobio blagoslov UN-a, tako da bi bilo kakav potez predstavlja “prvenstveno uvredu za UN”.

Dodao je da će svaka revizija sporazuma omogućiti Iranu da preduzme vlastite akcije i upozorio je da bi potez SAD-a mogao destabilizirati međunarodnu situaciju.

“Nastavljamo da se pridržavamo naših obaveza , dokle god ostale stranke poštuju sporazum”, rekao je Larijani.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u petak je poručio svom iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu da Rusija ostaje u potpunosti predana nuklearnom sporazumu s Teheranom, saopštilo je rusko ministarstvo.

Lavrov je Zarifu telefonskim putem rekao kako je Moskva odlučna sprovesti sporazum u obliku u kakvom ga je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi se u saopštenju.

Teheran je taj dogovor potpisao sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom, kako bi osigurao, kako tvrdi, civilnu namjenu iranskog nuklearnog programa.

Zbog toga su mu ukinute sankcije, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) redovno potvrđuje da Iran poštuje svoje ugovorne obveze.

Tramp je taj sporazum više puta nazivao loši, te je najavljivao da će ga “pocijepati”, jer je Iran “odmetnička država”.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran ugovor i je li posljednji u nacionalnom interesu SAD-a, a sve upućuje da bi republikanski predsjednik ovaj put mogao ne potvrditi. Objava njegovog stava o tom sporazumu očekuje se u petak.

Send this to a friend