Svijet

MMF: Hakerski napadi opasni za finansijsku stabilnost

Hakerski napadi na preduzeća iz oblasti finansija predstavljaju, prema ocjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), opasnost po finansijsku stabilnost u svijetu.

MMF je upozorio da su takvi napadi u porastu i sve su profesionalniji. Ukazuje se da je finansijski sistem zavisan od relativno malog broja tehničkih sistema, zbog čega napadi hakera, koji dovode do smetnji i zastoja u sistemima, imaju potencijal da potresu čitav finansijski sistem svijeta.

“Sajber rizici su primjeri za sistematske rizike. Sve banke, od malih lokalnih, preko regionalnih, do najvećih američkih kuća, već su bili suočeni sa ugrožavanjem platnog sistema”, naveli su iz MMF-a.

Kao primjer MMF navodi napade na međunarodni sistem za transakcije Swift, krađu preko interneta od 81 miliona USD od Centralne banke Bangladeša kroz falsifikovane naloge za transakciju, kao i napadi na trgovinski sistem.

“Praktično je svako ugrožen nekim sajber rizikom”, upozoravaju eksperti MMF.

Ekonomski aspekti te pretnje postaju sve važniji i vidljiviji.

“Pravi troškovi se mogu vidjeti tek nakon vremenskog perioda od par godina”, ukazuju iz MMF-a dodajući da zbog toga ne postoje pravi podaci o napravljenoj šteti.

Eksperti MMF-a kritikuju da standardi u upravljanju rizicima često nijesu na najnovijem nivou.

U vrijeme kada MMF upozorava na opasnosti sajber napada na finansijske sisteme Nacionalna banka Austrije (OeNB) upozorava građane na pokušaj prevare koji se realizuje uz korišćenje njihovog imena.

Trenutno građane pozivaju navodni zaposleni OeNB koji prijete zatvaranjem računa, ako pozvani ne bude spreman da transferiše određenu svotu.

“OeNB ne može da preduzima zatvaranje žiro računa građana. Radi se o klasičnoj prevari”, navodi centralna banka Austrije.

Takođe, OeNB ukazuje da se trenutno sa dvije lažne mejl adrese centralne banke upućuju elektronska pisma sa štetnim softverom.

Send this to a friend