Svijet

Mogerini: Ni Tramp ne može poništiti sporazum s Iranom

Čelnici Velike Britanije, Francuske i Njemačke potvrdili su, nakon negativnog odgovora američkog predsjednika Donalda Trampa iranskom nuklearnom sporazumu, kako su i dalje privrženi sporazumu s Iranom.

Oglasio se i Kremlj, koji smatra da takva odluka “neće imati direktan uticaj na primjenu sporazuma”, dok je šefica evropske diplomatije Federika Mogherini poručila da SAD ne može jednostrano poništiti nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine.

Mogherini je poručila kako sporazum “ne može poništiti nijedan čelnik, pa ni američki predsjednik  Trump”.

Po njenim riječima, “nuklearni sporazum je robustan dogovor, koji pruža garancije i snažni nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da je iranski nuklearni program namijenjen isključivo u civilne svrhe”.

Potvrdila je kako “nije bilo kršenja bilo kakvih obveza” iz sporazuma.

“Američki predsjednik ne može uništiti sporazum. On ima brojne ovlasti. Ovu ne”, poručila je Mogherini, dodajući kako EU ostaje predana nuklearnom sporazumu.

Britanska premijerka Teresa Mej, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkoj su izjavi potvrdili “privrženost potpunoj implementaciji sporazuma svih strana”.

Prema stajalištu ruskog Ministarstva vanjskih poslova, “neće biti povratka na uvođenje sankcija Ujedinjenih naroda Iranu bez obzira na stav SAD-a”.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov ocijenio je kao “krajnje zabrinjavajuće” to što Tramp postavlja pitanja koja su riješena kada je međunarodni sporazum o nuklearnog progamu Irana potpisan, javila je novinska agencija RIA.

Send this to a friend