Planeta

Abe odnio pobjedu na izborima u Japanu

Šinzo Abe ubjedljivo je pobijedio na danas održanim prijevremenim parlamentarnim izborima u Japanu.

U izjavi poslije pobjede na izborima na kojima je jedna od glavnih tema bila Sjeverna Koreja, Abe je obećao da će zauzeti čvrst stav prema Pjongjangu.

On je najavio prijevremene izbore 25. septembra navodeći da mu je potreban novi mandat za rješavanje “nacionalnih kriza” s kojima se Japan suočava. Te krize uključuju Sjevernu Koreju koja je prijetila da “potopi” Japan.

“Kao što sam obećao, moj najhitniji zadatak jeste da čvrsto djelujem prema Sjevernoj Koreji. Za to je potrebna snažna diplomatija. Želim da ojačam našu diplomatsku snagu poslije povjerenja koje nam je pruženo”, rekao je Abe za javnu televiziju.

Japanski mediji na osnovu izlaznih anketa sa birališta predviđaju da su Abeova Liberalno demokratska partija i njen manji partner Komeito osvojili jasnu većinu i da bi čak mogli da zadrže dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta. Prema izvještajima medija, vladajuća koalicija dobiće 311 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 465 poslaničnih mjesta.

Abe je rekao da rezultati izbora ukazuju da glasači podržavaju njegovu politiku i žele da se nastavi njegovo političko vođstvo.

Japanski premijer je rekao i da ga pobjeda neće uljuljkati i da mnogi ljudi još imaju sumnji oko skandala oko partijskih imenovanja koji su na kratko pogodili njegov rejting.

Send this to a friend