Planeta

Aerodrom u Hong Kongu ponovo radi iako protesti još traju

Foto: Twitter

Na aerodromu u Hongkongu ponovo je uspostavljen saobraćaj nakon dva dana poremećaja zbog antivladinih protesta na terminalu za dolaske.

Rukovodstvo aerodroma je saopštilo da je dobilo dozvolu da privremeno zabrani demonstrantima da ulaze na određena područja aerodroma. Više od 30 demonstranata i dalje je u dijelu aerodroma za dolaske, dan nakon masovnih protesta i nasilja zbog kojeg je bilo otkazano više od 100 letova.

U saopštenju se navodi da je jedan dio aerodroma odvojen za demonstracije, ali da protesti neće biti dozvoljeni van tog područja, prenosi AP.

Policajci su koristili biber sprej u pokušaju da rastjeraju demonstrante koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag. Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu.

Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dvije osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti, prenosi AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju “na stazu bez povratka”.

Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizovani su zbog toga što mnogi stanovnici Hongkonga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997, kada je Kina pod vođstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija, piše AP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ovako je
Gost
Ovako je

HK je prisilno dat Britanijj na 150 godina. To je isteklo prije četvrt vijeka i od tada je HK ponovo dio Kine. Samo je pitanje načina na koji će se to do kraja sprovesti. A britanska Služba može da pukne od muke što protesti nisu urodili plodom.

Send this to a friend