Planeta

Akcija u SAD i Italiji: Uhapšeno 16 članova porodice Gambino

Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JOSHUA LOTT

Šesnaest navodnih vođa i saradnika mafijaške porodice Gambino uhapšeno je u SAD-u i Italiji, saopštili su američki tužitelji. Optužbe protiv njih uključuju reketiranje, iznudu, odmazdu svjedocima, zavjeru i prevaru. Deset ih je uhapšeno na području Njujorku, a šest u Palermu na Siciliji.

Još jedan osumnjičenih je trenutno u bijegu, prema američkom Ministarstvu pravosuđa. Osumnjičeni koji žive u SAD-u izvedeni su pred sud u Njujorku. U optužnici su tužitelji iznijeli obrazac zastrašivanja i nasilnih napada s namjerom pronevjere sredstava te prevare sindikata i planova primanja zaposlenih.

Mafijaši su ciljali na kompanije za rušenje i kompanije koje se bave sakupljanjem i odvozom smeća. Prema optužnici, članovi skupine prijetili su preduzetnicima i tražili da im se plaća određeni iznos za pružanje zaštite. Tereti ih se da su izbjegli pravila sindikata i namjestili ponude za unosne ugovore o rušenju, piše BBC.

Optuženi su takođe za prijetnje svjedocima, pranje novca i kaznena djela povezana s vatrenim oružjem. Među uhapšenima su: Džozef “Džo Bruklin” Lani, Anđelo “Fifi” Gradilone i saradnik sicilijanske mafije Franćesko Vicari, poznat i kao “ujak Ciccio”.

Porodica Gambino jedan je od pet istaknutih mafijaških porodica sa područja Njujorka zajednički poznatih kao La Cosa Nostra. Porodicu je vodio šef Džon Goti do njegove smrti u zatvoru 2002., a kasnije Frank Cali, koji je ubijen ispred svoje kuće na Staten Islandu u martu 2019.

Njegova smrt označila je prvo ciljano ubistvo mafijaškog bosa u gradu od smrti tadašnjeg šefa porodice Gambino, Paula Kastelana, 1985. godine. Nekoliko nedavnih istraga i policijskih operacija usmjereno je na skupinu u SAD-u i Italiji. Optuženima prijete kazne od 20 do 180 godina zatvora.

Tags
Send this to a friend