Planeta

Ako Iran pokrene nuklearni program i Saudijska Arabija uradiće isto

Saudijska Arabija će razviti nuklearni arsenal ako to učini Iran, upozorio je ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir dok raste napetost u regionu pošto je američki predsjednik objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Na pitanje američkog kanala CNN o mogućnosti da Rijad napravi sopstvenu bombu ukoliko Teheran iskoristi američko povlačenje iz sporazuma iz 2015. kako bi nastavio da razvija svoj nuklearni program, Džubeir je rekao da će u tom slučaju i njegova zemlja učiniti sve da stekne nuklearni kapacitet.

To nije prvi put da je zvanični Rijad najavio da će pokrenuti sopstveni nuklearni program jer je u martu na tu mogućnost upozorio i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskog islama, zakleti je neprijatelj šiitskog Irana i dvije zemlje se bore na suprotnim stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

Saudijski šef diplomatije optužio je Teheran da “izvlači korist iz prihoda koje je ostvario kada su mu ukinute sankcije i da tim sredstvima destabilizuje region”.

Saudijska Arabija već dugo navodi da će pratiti razvoj iranskog nuklearnog naoružanja, ali ta izjava saudijskog ministra vanjskih poslova dolazi dan nakon američke odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest sila i kojim se obavezao da će kontrolisati nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Zvanični Rijad koji nikada nije krio ograde prema sporazumu iz 2015., odmah je pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trampa, svog velikog saveznika.

Send this to a friend