Planeta

Ako Tramp ispuni ovo obećanje, svijet će dobiti još jednu opasnu nuklearnu silu

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je da očekuje da u septembru objavi da se Iran ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je potpisao sa SAD i još pet vodećih država, što bi moglo da dovede do eskalacije napetosti između dvije zemlje, koje su već u lošim odnosima.

Ova izjava ponovo je probudila sjećanja na period prije nego što je bivši predjsednik Barak Obama sklopio dogovor sa Iranom o nuklearnom naoružanju, kada su mnogi pisali da dvije sile idu ka neizbježnom sukobu.

Predsjednik Donald Tramp još od početka kampanje tvrdio je da je Iran glavni finansijer terorizma koji vodi agresivnu regionalnu politiku, a sada je ponovio te tvrdnje naglašavajući da je Teheran nastavio sa raketnim programom. Ništa od toga neće se promijeniti sve i da SAD izađu iz dogovora, međutim moglo bi da dovede do toga da i Iran prestane da poštuje sve što je dogovoreno i nastavi sa razvojem nuklearnog oružja, piše “Aksios”.

Kako se pisalo u Zapadnim medijima 2015. godine, prije nego što je dogovor potpisan, stanje se ocjenjivalo kao vrlo kritično, a Teheran je bio na samo par mjeseci od izrade nuklearne bombe.

“ko Kongres odbije da izglasa nuklearni dil sa Iranom, Teheran će požuriti da napravi nuklearnu bombu za dva do tri mjeseca. Naša jedina alternativa u tom slučaju je rat”, naveo je u autorskom članku Kim Holms, bivši američki diplomata i pomoćnik državnog sekretara.

Ovakav scenario i tada kao i sada je vrlo malo vjerovatan, s obzirom na to da se radi o dvije velike sile, koje neće dozvoliti direktan okršaj. Ipak, natezanje odnosa i sa još aktivnim ugovorom uveliko traje, dok u sukobima u Jemenu i Siriji podržavaju različite zaraćene strane.

Iz perspektive američkih regionalnih partnera, uključujući izraelske i partnere iz arapskog svijeta, jedina solucija je smjena iranskog režima. Ovakve namjere zaustavljene su sporazumom koji je potpisao Barak Obama, međutim nije zaustavilo miješanje Irana u regionu, u kojem i Amerika a i njeni saveznici imaju svoje interese, piše “Atlantik” u analizi.

Pravi značaj povlačenja Amerike iz sporazuma sa Iranom zavisiće od odgovora Teherana i Evrope, piše “Aksios”, jer evropske sile nijesu namjerene da prate korake SAD po ovom pitanju, zbog očiglednih finansijskih razloga, zbog velikog broja poslova koji se obavljaju između Irana i Evrope.

Send this to a friend