Planeta

Amarikanci tvrde da kineska mornanica gradi vještačka ostrva kao vojne baze

US Navy plane warned over South China Sea

CNN gets rare access on a US military surveillance flight over disputed islands in the South China Sea, where China has built up extensive military bases.During the flight, the crew received six warnings from the Chinese military urging them to leave: https://cnn.it/2OWhtrV

Gepostet von CNN am Freitag, 10. August 2018

CNN je danas objavio nevjerovatnu reportažu iz Južnog kineskog mora, gdje kineska mornarica gradi vještačka ostrva  kao vojne baze, iako susjedne države osporavaju kineski suverenitet nad tim vodama.

Nakon što su se ukrcali u avion za nadziranje američke mornarice P8-A Poseidon u Okinawi, CNN-ovi novinari preletjeli su iznad voda koje su predmet jednog od najvećih teritorijalnih sporova na svijetu.

Kineska mornarica šest puta upozoravala američki avion

Posada vojnog aviona tokom leta je dobila čak šest odvojenih upozorenja od kineske vojske, u kojima su im jasno poručili da su na kineskom teritoriju i kako trebaju otići.

“Američko vojno vazduhoplovstvo, ovo je Kina (…) napustite je odmah i držite se podalje kako biste izbjegli bilo kakav nesporazum”, rekao je glas.

Svaki put, Poseidon je emitovao isti odgovor:

“Ovo je suverena, imuna letjelica američke mornarice koja provodi zakonite vojne aktivnosti izvan nacionalnog vazdušnog prostora bilo koje obalne države. Pri vršenju ovih dužnosti koje garantuje međunarodno pravo, djelujemo s dužnim obzirom prema pravima i dužnostima svih država.”

Pilot američke mornarice letio je pored četiri ključna ostrva u Spratlyovom lancu gdje je Kina izgradila četiri utvrđena: Subi Reef, Fiery Cross Reef, Johnston Reef i Mischief Reef. S prozora, daleko ispod, CNN je dobio jasan pogled na vazduhoplovne i radarske instalacije nad vještačkim ostrvima pod kineskom kontrolom koji su nekada bili bezopasni pijesak i plićak.

“Bilo je iznenađujuće vidjeti aerodrome usred okeana”, rekao je za CNN poručnik Laurent Callen, koji je vodio vazdušnu borbenu ekipu na letu mornarice. Takođe, Poseidonovi senzori snimili su čak 86 plovila, uključujući brodove kineske obalne straže, usidrene u velikoj laguni na Subi Reefu.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo more

Vijetnam, Filipini, Tajvan, Indonezija, Malezija i Brunej, svi polažu pravo na sporne dijelove mora koji obuhvaćaju 3,6 miliona kvadratnih kilometara, no Kina ima puno dalekosežnije zahtjeve od ostalih. Kineski režim, naime, tvrdi da je najveći dio ovog mora dio kineske teritorije “od drevnih vremena”.

Pekinških “devet linija”, kojima ocrtava teritoriju na koju polaže pravo, proteže se više od hiljadu kilometara od njihove najjužnije pokrajine i obuhvaća gotovo čitavo Južno kinesko more, za koje Ujedinjeni narodi procjenjuju da kroz njega prolazi jedna trećina globalnih brodskih prolaza. Takođe se vjeruje da Južno kinesko more sadrži bogate rezerve nafte i prirodnog plina koje još nisu posve istražene.

3 Komentara na "Amarikanci tvrde da kineska mornanica gradi vještačka ostrva kao vojne baze"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend