Planeta Da li su razorni požari samo početak kraja?

Amazon gori, klima se mijenja, a čovječanstvo ne radi ništa po tom pitanju

Požari koji su buknuli tokom proteklih 12 dana u Amazoniji izazivali su sve ono čemu čovječanstvo nikad nije trebalo da svjedoči: tako zapravo izgleda kraj svijeta.

Novinar CNN-a Nik Volš napisao je tekst o zastrašujućim požarima, navodeći u svom komentaru da nikada nije ni pomislio da Amazon može cio sagorjeti. Kako kaže, sada se plaši da je sve ovo samo početak kraja.

“Moji urednici tražili su od mene da napišem izvještaj. Navikao sam na užasne teme, ali ovo je prilično mračno.

Nedelja provedena vozeći se po najvećem prostranstvu Južne Amerike ostavlja vas zaprepašćenim koliko je štete zapravo učinjeno i koliko se sve brzo desilo. Čini se da ne razumijemo planetu dovoljno dobro da bi pogodili za koliko ćemo mi zapravo izumrijeti.

U cjelosti je Brazil kriv i populistička politika njegovog predsjednika Žaira Bolsonara koja je podsticala uništenje, ali na kraju krajeva nije njihova krivica uopšte.

Soja koju Brazilci uzgajaju, govedina, šume i drveća koje posjeduju i sve ostalo iz Amazonije ne koristi se samo u Brazilu. To sve kupuju oko 19 odsto Evropa i središnja Azija, Kina 22 odsto i Sjeverna Amerika 14 odsto.

Razvijene ekonomije su to dobile upotrebom vlastitih resursa i svojih kolonija. Drugi kontinenti bi mogli da prestanu da uvoze sve navedeno.

Suština svega je da mi kao čovječanstvo ne želimo da se mijenjamo i radije bi da nam nauka očisti mora i stvoriti beskrajnu pametnu energiju.

Prošle nedjelje puno se raspravljalo o tvrdnji da li Amazon zaista proizvodi 20 odsto kiseonika na svjetskom nivou. Mnoge novine su to iskoristile, a na Tviteru se polemisalo da je to zapravo čisto podmetanje informacija.

Promjene su neizbježne

Potresno je gledati kako pluća zemlje gore. Moraćemo da posadimo više stabala. I potreban nam je opseg promjena-promjene potrošačkih navika, recikliranja, tehnologije i političke volje.

A tek nas čeka velika promjena kada toplotnih udara bude sve više, usjevi će propasti, čista voda postaje postaće nam vrjednija od nafte. Tada će promjena biti sve neizbježnije.

To je pitanje našeg vremena. Ono uključuje koliko ćemo brzo napredovati kao ljudska vrsta, baš kao što je i naš automobil počinje da se trese kada dosegne ograničenje brzine. Zato ne volim da pričam o ovome. Ono što slijedi je jednostavno je zastrašujuće, a većina nas radije ne bi to rekla naglas.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
DakyBorisMilica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Amazon Amazon ajde batalite vise tu pricu……

Milica
Gost
Milica

” A čovječanstvo ne radi ništa po tom pitanju.” Apsolutno netačno. Brazilske vlasti (Bolsonaro) su dozvolile farmerima da pale šume kako bi proširili svoje posjede i njive. Brazilske vlasti su ukinule na desetine organizacija koje su se bavile očuvanjem Amazonije. Evropa je ponudila pomoć. SAD je ponudila pomoć. Oni su odbili. Oni će i biti prvi koji će se gušiti.… Više »

Boris
Gost
Boris

Milice, daj neki fix

Send this to a friend