Planeta

Amazon u plamenu, nestaju kišne šume

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara. Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao je da vladi nedostaju sredstva za borbu protiv šumskih požara.

Zbog jakih vjetrova iz Amazonasa i Rondonija, udaljenih više od 2.700 kilometara – dim od šumskih požara, koji bjesne nekoliko dana, nadvio se nad Sao Paolom.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno izazivaju kako bi se raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Brazilski predsjednik rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sredstava da bi se efikasno borila protiv požara ovih razmjera, ali i da vlada istražuje njihove uzroke.

Bolsonaro je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno prenijeli da je Bolsonar rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Brazilska agencija za istraživanje svemira nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 40.000 požara.

I dok u Brazilu gori, vjetar se stišao na Kanarskim ostrvima.

Požari su uglavnom ugašeni pa se neki od 10 hiljada evakuisanih građana vraćaju kućama.

Na zapadnim padinama Gran Kanarije, prethodnih dana izgorjelo je više od 12.000 hektara šume.

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
...MirkoMarkoawetinjaDzordz
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

Au… Koja je ovo katastrofa… Tuga do neba

Marko
Gost
Marko

Ljudi sve uništiše, mada će priroda i nas na kraj uništiti. Bolje nismo ni zaslužili.

awetinja
Gost
awetinja

E to je ironija života.
Gore kišne šume.

Dzordz
Gost
Dzordz

Priroda vrati svakome Prema zasluzi.Mi nijesmo zasluzili nista bolje.

Prč
Gost
Prč

Cijeli svijet vidi sto nam se zapravo sprema i odkud nam prijeti opasnost al se pare trose na naouruzanje i gluposti.gore sume,tope se gleceri temperatura jos malo ce biti nepodnosljiva za zivot na zemlji i kome ce onda sve to,velikim silama? Nikom onda to nece valjatida je i 10 dio novca dat nekoj medjunarodnoj organizaciji,kao sto je nato npr,makar ne… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Programiraju nas tako da nas to ne zanima.
Da nije tako odavno bi haos nastao svudje po svijetu da se greske pocnu ispravljati.

Send this to a friend