Planeta

Amazoniju pustoše stotine novih požara

Stotine novih požara nastavljaju da pustoše amazonsku prašumu u trenutku dok raste međunarodni pritisak na brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara da obuzda požare u “plućima svijeta”.

Sudbina najveće tropske šume na planeti koju već danima proždire plamen u fokusu je samita G7, koji se održava u francuskom Bijaricu.

<<<Spasioci u Amazoniji vraćaju nadu u čovječanstvo<<<

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od januara 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara,što je rekordan broj od 2013. od kada se o tome vodi evidencija.

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otežavajuću okolnost velike suše koja će se nastaviti i tokom septembra.

Više od polovine požara gori širom Amazonije, a po podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE) između četvrtka i petka planula su nova 1663.

Početkom avgusta otpušten je šef INPE-a pošto je objavio podatke o pretjeranom krčenju šuma koje Žair Bolsonaro smatra neistinitima.

Iznijeti podaci su pokazali da je krčenje šuma tokom jula bilo gotovo četiri puta veće nego u istom mjesecu 2018. godine.

Podaci su objavljeni dan nakon što je predsjednik države najavio da će u borbu protiv vatrene stihije i protiv kriminala u regionu poslati vojne snage.

Uz povike “Spasite Amazoniju” u petak je u Sao Paulu i Rio de Žanejru protestovalo više hiljada ljudi, a demonstracije su, na poziv nevladinih organizacija održane i ispred ambasada i konzulata Brazila u raznim državama svijeta.

Poziv je uputio i pokret mlade švedske aktivistkinje Grete Tunberg.

Francuski predsednik Emanuel Makron u petak je optužio Bolsonara da “laže” kada govori o svojem angažmanu na zaštiti okoline i najavio da se u takvim okolnostima Francuska protivi kontroverznom sporazumu EU-Mercosur.

EU i Mercosur, blok zemalja koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, krajem juna postigli su politički dogovor o novom trgovinskom sporazumu koji bi za obje strane trebalo stvoriti mogućnost za održivi rast uz istovremenu garanciju zaštite okoline i očuvanja interesa potrošača u EU-u i osjetljivih privrednih sektora.

Brazil angažuje 44.000 vojnika zbog požara u Amazonu

Brazil je saopštio da će angažovati vojne avione i 44.000 vojnika kako bi se izborili sa požarima u kišnim šumama u Amazonu.

Brazilski ministri odbrane i životne sredine utvrdili su danas planove za borbu protiv ogromnih požara, nakon oštre reakcije međunarodne zajednice i protesta protiv predsjednika Brazila Žaira Bolsonara, prenosi AP.

Brazilski predsjednik je u petak dao odobrenje vojsci da se uključi u borbu protiv požara, rekavši da je posvećen očuvanju amazonske regije.

Bolsonaro je ranije izjavio da zaštita kišnih šuma ugrožava ekonomski napredak Brazila, a kritičari su ga napali zbog činjenice da je Amazonija ključna za spriječavanje klimatskih promjena.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
Cinik🇮🇱CokiHydraMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Srećom požari nijesu podmetnuti. Zašto bi neko podmetao požare tamo đe su ogromna nalazišta nafte i rudna bogastva.

Hydra
Gost
Hydra

Ovaj Bolsonaro je samo pion velikih korporacija,to je sve,koje potplacuju meteorologe I kongresmene da zataskaju istinu o klimatskim promjenama jer oni moraju da se obogate.

Coki
Gost
Coki

Automatski ga treba uhapsiti.Ovo što ke on dozvolio je ravno ubistvu..

Marko
Gost
Marko

Psihopata. Treba ga zatvorit.

Send this to a friend