Planeta

Ambasada Palestine: Novi izvještaj Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova

Foto: Ambasada Palestine

U skorašnjem izvještaju Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) konstatovala je da je od 2022. godine, preko 1.100 Palestinaca iz 28 lokalnih zajednica je raseljeno zbog rastućeg nasilja i sprječavanja pristupa pašnjacima od strane izraelskih setlera, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

“Tokom istog perioda, 1.614 incidenata povezanih sa setlerima rezultiralo je materijalnom štetom ili žrtvom Palestinaca, u prosjeku 80 incidenata mjesečno. Ovo je najveći obim koji je ikada dokumentovan od strane UN-a, od kada je počelo njihovo praćenje 2006. godine”, navodi se u izvještaju.

Četiri palestinske lokalne zajednice potpuno su raseljene od 2022. godine, čija je zemlja sada ostala prazna, dok je iz šest drugih lokalnih zajednica otišlo 50% stanovnika.

“Oko deset hiljada stanovnika je ostalo u ispitivanim lokalnim zajednicama. Njima je zajedno sa ostalim lokalnim zajednicama širom palestinske teritorije hitno potrebna humanitarna pomoć zbog nasilja setlera i neuspjeha Izraela, okupatorske sile, da počionice pozove na odgovornost”, piše u izvještaju.

Sve ovo zajedno sa nemogućnošču Palestinaca da dobiju dozvole za gradnju, raseljavanjima, rušenjima, ograničavanjem kretanja i širenjem izraelski setlerskih naselja, stvara prisilno okruženje koje doprinosi prisilnom raseljevanju Palestinaca i teškom kršenju IV Ženevske konvencije.

Send this to a friend