Planeta

Ambasadorka SAD-a protiv povratka palesinskih izbjeglica

Ambasadorka SAD-a pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli otvoreno je dovela u pitanje polaganje prava Palestinaca na povratak u Izrael, rekavši da vjeruje da bi to sporno pitanje trebalo skinuti s dnevnog reda.

Komentarišući jedan od najosjetljivijih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu, Hejli je sugerisala da bi administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa trebalo da razmotri zvanično odbijanje palestinskog zahtjeva da svim izbjeglica raseljenim između 1947. i 1948. godine, kao i njihovim potomcima, bude dopušteno da se vrate poslije mirovnog sporazuma.

“Ja apsolutno mislim da bi trebalo da razmotrimo pravo na povratak”, rekla je Hejli sinoć na jednom skupu u Vašingtonu, prenose danas izraelski mediji.

Odgovarajući da li bi to pitanje trebalo skinuti s dnevnog reda, ona je odgovorila da se slaže.

Pravo povratka jedan je od ključnih zahtjeva Palestinaca u sukobu s Izraelom.

Oni tvrde da pet miliona ljudi, stotine hiljada izbjeglica i milioni njihovih potomaka, imaju pravo na povratak.

Izrael odbacuje taj zahtjev i ocjenjuje da predstavlja nastojanje Palestinaca da unište jevrejsku državu mnogobrojnošću.

U Izraelu živi 8,8 miliona stanovnika, od kojih su tri četvrtine Jevreji.

Ako bi se uselili milioni ljudi, Jevreji više ne bi bili većina.

Bijela kuća se u međuvremenu priprema da objelodani dugo očekivani mirovni predlog za Bliski istok.

Tramp je izazvao gnijev Palestinaca kada je u decembru priznao Jerusalim za glavni grad Izraela i u maju u taj grad premjestio američku ambasadu iz Tel Aviva.

Palestinci su tada prekinuli kontakte sa SAD i očekuje se da će odbaciti mirovni predlog Vašingtona.

Tramp je nedavno sugerisao da je pitanje Jerusalima skinuto s dnevnog reda njegovim priznanjem da je samo izraelski, iako Palestinci planiraju da u istočnom dijelu grada bude sjedište njihove buduće države.

Istočni dio Jerusalima Izrael je okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

1 Komentar na "Ambasadorka SAD-a protiv povratka palesinskih izbjeglica"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend