Planeta

Američka DEA će označiti marihuanu kao manje opasnu drogu

Ilustracija

Američka agencija za borbu protiv narkotika DEA promjeniće klasifikaciju marihuane i označiti je kao manje opasnu drogu, javio je Asošiejted pres.

To će biti istorijska promjena američke višedecenijske politike prema drogama koja bi mogla da ima posljedice širom zemlje, navodi AP.

Prijedlog DEA, koji tek treba da razmotri Kancelarija Bijele kuće za upravljanje i budžet, značio bi priznanje medicinske upotrebe kanabisa, kao i da ta droga ima manji potencijal za zloupotrebu nego neki od najopasnijih narkotika. Ipak, tim prijedlogom marihuana ne bi odmah bila legalizovana za rekreativnu upotrebu.

Takvim potezom agencije, za koji je Asošiejted presu danas reklo pet osoba upoznatih sa tim pitanjem, bila bi uklonjena posljednja značajna administrativna prepreka prije stupanja na snagu najveće promjene politike DEA u više od 50 godina.

Kada prijedlog potpiše Kancelarija Bijele kuće za upravljanje i budžet, DEA će javno komentarisati plan da marihuana, koja je sada klasifikovana kao droga sa liste I, uz heroin i el-es-di (LSD), bude označena kao droga sa liste III, uz ketamin i neke anaboličke steroide. Poslije perioda javnog komentarisanja, DEA bi objavila konačno pravilo.

Predsjednik SAD Džozef Bajden pozvao je u oktobru 2022. na reviziju saveznog zakona o marihuani i pomilovao hiljade Amerikanaca osuđenih na federalnom nivou samo za posjedovanje te droge. Bajden je takođe pozvao guvernere i lokalne lidere da načine slične korake kako bi poništili osuđujuće presude za marihuanu.

Promena klasifikacije marihuane u izbornoj godini mogla bi da pomogne Bajdenu, očekivanom kandidatu Demokratske stranke na novembarskim izborima, da dobije veću podršku, naročito među mlađim biračima.

Send this to a friend