Planeta

Američka koalicija očekuje dugu i tešku konačnu bitku s ISIL-om

Ilustracija

Međunarodna koalicija priprema posljednji udar kako bi porazila 1.500 boraca grupe Islamska država Irak i Levant u donjem dijelu doline rijeke Eufrat.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv Islamske države Irak i Levant u Iraku i Siriji očekuje “dugu i tešku borbu” kako bi porazili borce ove grupe u njihovom jedinom preostalom uporištu u Siriji, rekao je portparol koalicije Sean Ryan.

Međunarodna koalicija, kodnog naziva “Inherent Resolve” (Nepokolebljiva odlučnost), priprema posljednji udar kako bi porazila ISIL u donjem dijelu doline rijeke Eufrat, u blizini iračke granice, gdje je još 1.500 boraca ISIL-a, rekao je on.

“Biće to teška borba i vjerujemo da će ISIL-u to biti posljednja borba”, kazao je Ryan.

“Već znamo da postavljaju improvizovane eksplozivne naprave. Vjerujemo da će biti i korišćenja samoubilačkih eksplozivnih prsluka”, napominje Ryan te dodaje kako će koalicija svejedno poraziti ISIL, jer “imamo brojniju vojsku i veće vojne sposobnosti”.

Napredak u borbi s ISIL-om se usporio usljed prisutnosti velikog broja improvizovanih eksplozivnih naprava, naglašava Ryan, dodajući kako pokušavaju osigurati sigurnost operativaca za nadzor.

Njegovi komentari dolaze samo dan nakon objave zvučnog zapisa ISIL-a u kojem Abu Bakr al-Baghdadi navodno poziva svoje pristalice na nastavak borbe.

Ryan je odbacio poruku, uz navode kako je nasljednik Baghdadija već prethodno najavljen.

“Vjerujemo da je njegovo vođstvo nevažno… Mi smo usmjereni ka uništavanju ostataka ISIL-a. S toga, nebitno je da li je Baghdadi u blizini”, zaključio je Ryan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend