Planeta

Američka policija ispalila gotovo 100 metaka prema osumnjičenom za 40 sekundi

Ilustracija

Četiri policajca iz Čikaga pucala su na osumnjičenog gotovo 100 puta u manje od minut nakon što je muškarac otvorio vatru na njih tokom zaustavljanja saobraćaja prošlog mjeseca, navodi se u izveštaju gradske kancelarije za civilni nadzor, objavljenom u utorak.

Iako prvobitni izvještaj nije istakao nikakve zaključke o ponašanju policajaca, ovaj incident će vjerovatno podstaći novu raspravu o upotrebi sile policijskih snaga i rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.

Incident se dogodio 21. marta kada je policija zaustavila Afroamerikanca Dekstera Rida (26) zbog sumnje da nije vezao sigurnosni pojas. Rid se oglušio na naredbe policajaca da otvori vrata automobila i da ne diže prozor, a zatim je zapucao prema njima, ranivši u ruku jednog od policajaca.

Četiri su policajca uzvratila vatru, a prema izvještaju pucali su 96 puta u razdoblju od 41 sekunde. Rid je proglašen mrtvim u bolnici.

Odbor, koji pregleda svaku policijsku pucnjavu u Čikagu, objavio je snimak policijske kamere zajedno sa svojim izvještajem.

“Čini se da pregled video zapisa i početnih izvještaja potvrđuje da je Rid prvi pucao, pogodivši policajca, a četiri su policajca uzvratila vatru. Dostupni preliminarni dokazi takođe potvrđuju da su policajci uzvratili vatru otprilike 96 puta u razdoblju od 41 sekunde, uključujući nakon što je Rid izašao iz vozila i pao na tlo”, stoji u izvještaju.

Gradonačelnik Čikaga Brandon Džonson izjavio je da žali zbog gubitka još jednog Afroamerikanca tokom susreta s policijom, ali se suzdržao od osude o pucnjavi, rekavši da je objavljivanje videa pokušaj da se osigura transparentnost istrage.

“Kao gradonačelnik i kao otac koji podiže porodicu, uključujući dva crna dječaka na zapadnoj strani Čikaga, lično sam skrhan što vidim još jednog mladog crnca kako gubi život tokom interakcije s policijom,” rekao je Džonson.

Tags

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Rade
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Na policajca ne smije pucati ni bijelac, ni crnac. Naravno da su odgovorili pucanjem. Šta znači to ,,100 metka u 40 sekundi”? Koliko je metaka u 40 sekundi opravdano, a koliko preko mjere? Momak je očigledno kriminalac i tu nema žaljenja.

Send this to a friend