Planeta

Američki novinar: Tramp tražio da ubiju Asada, saradnici ga nazivali idiotom

Donald Tramp

Predsjednik SAD Donald Tramp je 2017. godine, uznemiren izvještajima o navodnom hemijskom napadu u Siriji, u gnijevu zatražio od Pentagona da uništi sirijskog predsjednika Bašara el Asada, ali ministar odbrane Džejms Matis nije dozvolio da se ova naredba izvrši, navodi se u novoj knjizi američkog novinara Boba Vudvorda „Strah“, prenosi „Vašington post“.

Prema Vudvordovim informacijama, nakon što se upoznao sa događajima u provinciji Idlib, Tramp je nazvao Matisa i grubo izjavio da želi da „završi sa diktatorom“.

„Hajde da ga… ubijemo! Hajde da upadnemo. Hajde da pobijemo sve njih“, rekao je tada Tramp, tvrdi Vudvord.

Šef Pentagona je uvjerio Trampa da će se „pobrinuti za to“, ali je nakon razgovora sa predsjednikom Matis svom starijem pomoćniku dao potpuno drugačije naređenje.

„Nećemo raditi ništa od toga. Bićemo mnogo odmereniji“, kazao je Matis.

„Vašington post“ precizira da je nova knjiga američkog novinara zasnovana na „stotinama sati razgovora sa pouzdanim učesnicima i svjedocima“ opisanih događaja.

Međutim, Vudvord nije otkrivao imena svojih izvora.

Inače, željno očekivana knjiga istraživačkog novinara o Trampu donosi mučan portret neobrazovanog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i saradnici neprestano pokušavaju kontrolisati da bi izbjegli teža odstupanja.

Novinar u knjizi navodi da je šef Trampovog štaba američkog predsjednika u privatnom razgovoru nazvao “idiotom”, a njegovi savjetnici su navodno, sklanjali “osjetljiva dokumenta” sa Trampovog stola jer su mislili da nije upoznat sa osnovama spoljne politike.

Vudvord je citirao  šefa štaba, Džona Kelija, koji je sumnjao u Trampove mentalne kapacitete i tokom jednog sastanka izjavio “mi smo u ludari”.

U knjizi se navodi i da su Matis i Keli u privatnim razgovorima govorili o Trampu kao nekompetentnom i opisali ga kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Bijela kuća zasad nije reagovala na objavu nove knjige Vudvarda, čije je objavljivanje predviđeno za 11. septembar.

 

5 Komentara na "Američki novinar: Tramp tražio da ubiju Asada, saradnici ga nazivali idiotom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend