Planeta

Američki Predstavnički dom usvojio vojni budžet od 768 milijardi dolara

Foto: Zgrada Kongresa

Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa odobrili su u utorak uveče zakonski prijedlog kojim će se obezbjediti 768 milijardi dolara za vojsku za fiskalnu 2022. godinu.

Zakonski prijedlog je usvojen sa 363 glasova za i 70 protiv poslije nekoliko sedmica neobično žustre debate u vezi sa godišnjim budžetom za odbranu tokom koje su pokrenuta brojna pitanja. Konačna verzija, koja je napravljena na sastancima iza zatvorenih vrata lidera Predstavničkog doma i američkog Senata, obuhvata stvaranje nezavisne komisije za istragu 20 godina dugog rata Sjedinjenih Država u Avganistanu, 300 miliona dolara pomoći ukrajinskim oružanim snagama i izjava podrške odbrani samoupravnog Tajvana koji je Kina obećala da će anektirati, čak i silom.

Takođe se zabranjuje Sekretarijatu za odbranu da kupuje bilo kakve predmete koje proizvode muslimanski Ujguri koji su zatočeni u kineskom regionu Sinđijang.

Prijedlogom zakona takođe se predviđa postavljanje novog, nezavisnog specijalnog tužioca koji će se baviti optužbama za silovanje, seksualne napade i druga teška krivična djela, uklanjajući ta ovlašćenja iz nadležnosti redovnih vojnih komandanata.

Nekoliko drugih stavki uklonjeno je iz zakona prije konačnog glasanja, uključujući ukidanje mjere usvojene 2002. godine kojom je odobrena vojna sila protiv Iraka, kao i mjere koja zahtijeva od žena da se registruju za sistem pomoću kojeg se vrši regrutacija Amerikanaca u vojsku u vrijeme rata, čemu su se oštro protivili konzervativci koji su protiv prisiljavanja žena da se bore u nacionalnim ratovima.

Konačni trošak zakona veći je za 24 milijarde dolara od onoga što je predsjednik Džo Bajden tražio u svom prvobitnom prijedlogu budžeta. Prijedlog zakona sada ide u Senat, od kojeg se očekuje da svoje konačno odobrenje tokom ove nedjelje, pošto senatori nisu uspjeli da usaglase sopstvenu verziju.

Send this to a friend