Planeta

Američki ratni brodovi kreću ka Crnom moru?

Foto: Screenshot

Televizijska mreža CNN izvijestila je da Sjedinjene Američke Države planiraju da uplove ratnim brodom u Crno more, što je potez koji dolazi u trenutku velikih napetosti između Ukrajine i Rusije.

CNN je izvijestio 5. decembra da su američki vojni zvaničnici zatražili od State Departmenta da obavijesti Tursku o planu jer brod mora proći kroz Bosfor i Dardanele, koji povezuje Mediteran sa Crnim morem.

Ovaj televizijski kanal naveo je tri neimenovana američka zvaničnika kao izvor informacije koja se nije mogla odmah potvrditi.

Deceijama stari ugovor zahtijeva da sve zemlje koje se ne nalaze uz crnomorsku obalu moraju dati Turskoj 15-dnevno obavještenje kada njihovi ratni brodovi planiraju da prođu kroz turske moreuze.

Dva od tri neimenovana zvaničnika rekla su CNN-u da se ne radi o konačnom planu, već da to obavještenje samo treba da pruži američkoj ratnoj mornarici mogućnost ulaska ratnog broda u to more.

“Mi rutinski obavljamo svoje zadatke unaprijed radi bezbjednosti i stabilnosti Šeste flote, kako bi se uključila u operacije u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru iznad Crnog mora”, rekao je Kajl Rejns, portparol američke Šeste flote, koja nadzire pomorske operacije u regionu.

“Zadržavamo pravo da djelujemo u skladu sa međunarodnim zakonima i normama”, kazao je on.

NATO, u čijem je članstvu nekoliko država koje dijele obalu Crnog mora, kao i SAD, rutinski je poslao ratne brodove koji patroliraju Crnim morem, uprkos ruskom nezadovoljstvu.

Naime, nakon pretodnevnog rata Rusije i Gruzije 2008. godine, ruske snage su stacionirane u separatističkim regijama na obali Crnog mora, dok je uz gruzijsku obalu usidren brod Šeste flote (USS Mount Whitney) u znak podrške Gruziji.

Američki avioni i bespilotne letjelice redovno nadziru obalu Crnog mora, kao i ukrajinsko poluostrvo Krim, koje je Moskva anektirala 2014.

Najavljeni američki planovi stižu u trenutku napetosti između Kijeva i Moskve posebno nakon incidenta 25. novembra, kada je ruska strana pucala na ukrajinske brodove koji je trebalo da prođu kroz Kerčki prolaz i nakon čega su uhapsili 24 ukrajinska mornara i tri broda pod optužbom, između ostalog, i za ilegalan prelazak granice.

Rusija je tim potezom dodatno ograničila pristup ukrajinskim brodovima Azovskom moru i glavnoj ukrajinskoj trgovačkoj luci Mariupolj.

Prema dogovoru iz 2003, Rusija i Ukrajina su se saglasile da dijele pristup Azovskom moru. No, od aneksije Krima 2014. i izgradnje mosta koji povezuje Krim i Rusiju, Moskva je dodatno otežala pristup ukrajinskim brodovima.

Prema CNN-u, posljednji američki brod koji je ušao u Crno more bio je USNS Carson City u oktobru.

<<<Rusija djelimično odblokirala prolaz za ukrajinske brodove<<<

Kijev je prije dva dana saopštio da je Moskva deblokirala ukrajinske luke u Azovskom moru i dopustila ukrajinskim brodovima prolaz kroz moreuz Kerč.

2 Komentara na "Američki ratni brodovi kreću ka Crnom moru?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend