Planeta

Američki vojnici ubili 120 civila u stranim operacijama tokom 2018.

Ilustracija

U vojnim akcijama Sjedinjenih Američkih Država tokom 2018. godine ubijeno je oko 120 civila, a ranjeno je njih 65 u Iraku, Siriji, Avganistanu i Somaliji, objavio je Pentagon u izvještaju u četvrtak, iznoseći manje brojke nego što tvrde posmatračke grupe.

Godišnji izvještaj Kongresa SAD-a pokazuje značajan pad ubijenih civila u odnosu na 2017. godinu, kada ih je ubijeno skoro 800, djelimično zbog toga što su se usporile operacije protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji.

U vojnim operacijama je prošle godine u Avganistanu ubijeno 76 civila, 42 su ubijena u Iraku i Siriji, a dva su ubijena tokom napada u Somaliji, navodi se u nedavnom izvještaju koji prati vazdušne i kopnene vojne operacije američke vojske.

Izvještaji posmatračkih grupa

Pentagon procjenjuje da u Libiji i Jemenu nije ubijen nijedan civil, navodi se u izvještaju.

Broj civilnih žrtava u izvještaju mnogo je niži od onoga koji su objavile posmatračke grupe.

Amnesty International i posmatračka grupa Airwars su u izvještaju krajem aprila objavile da je za vrijeme američkog napada 2017. godine, kojim su pokušali da protjeraju pripadnike Islamske države iz sirijske Rake, ubijeno više od 1.600 civila.

U februaru je misija UN-a za pomoć Avganistanu (UNAMA) navela da je 1.185 civila ubijeno tokom operacija provladinih snaga u 2018. godini.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Popaj
Gost
Popaj

Milosrdni andjeli

razocarani
Gost
razocarani

To je za njih,samo koletarna steta.
Sada su dobili pojacanje u vojnoj velesili,na putu ojupacije Svijeta po ugledu na Hitlera.

Lipovo
Gost
Lipovo

U strahu su ,,velike ochi,,

Roki
Gost
Roki

To je za njihovo dobro.

Send this to a friend